3 chyby, ktorých sa dopúšťame na bábätkách

Detská ortopédka upozorňuje na chyby, ktorých sa rodičia často, samozrejme nechtiac dopúšťajú.

06.11.2014 15:00
bábätko, vankúš, cumlík Foto:
Ilustračné foto.
debata

Chrbtica dieťaťa
Podľa detskej ortopédky MUDr. Blaženy Brozmanovej je nevhodné dávať malé dieťa sedieť v období, keď na to ešte nemá pripravené svaly. Vtedy sa vlastne hompáľa z boka na bok a pri dlhodobom preťažovaní môže vzniknúť chybné zakrivenie chrbtice. Nevhodné je aj to, keď je dieťa prekrmované a obézne. Tým tiež vytvárame predpoklad na väčšiu záťaž na jeho chrbticu.

Vankúšik pod hlavičku
Na to, aby sa chrbtica dieťaťa správne vyvíjala, nie je vhodné podkladanie hlavy akoukoľvek podložkou, upozorňuje ortopédka. Rizikom je vnorenie tváričky a obmedzenie dýchania, ale aj nepriaznivé pôsobenie na vývin krčnej chrbtice. Ak je potrebné dostať hlavičku do vyššej polohy, dosiahneme zvýšenú polohu podložením celej podložky.

Novorodenec a topánočky
U bábätiek ležiacich, resp. ešte len sediacich v postieľke alebo v kočíku plní obuv nielen tepelno-izolačnú, ale aj ozdobnú funkciu. Mamičky sa podľa detskej ortopédky môžu tešiť z toho, aké rozkošné je bábätko v rôznych ponožkách (za predpokladu, že nôžku neškrtia), papučkách alebo rôznych ozdobných návlekoch v tvare zvieratiek a hračiek. „Dôležité je, aby na nich neboli nebezpečné časti, ktorými by sa dieťa mohlo poraniť, prehltnúť ich či vdýchnuť. Spevňujúci okraj ponožiek alebo návlekov by nemal byť príliš tesný, aby nespôsobil poruchy prekrvenia pokožky.“

debata chyba
Viac na túto tému: #novorodenec #vankúš #krčná chrbtica #obézne dieťa #postieľka #kočík

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....