Ste tehotná a máte chuť na čokoládu?

Vedci sa snažili prísť na to, prečo ženy v očakávaní trpia vlčím hladom po čokoláde.

27.10.2014 09:00
debata
Aj vy máte chuť na čokoládu? Foto: SHUTTERSTOCK
čokoláda, tehotná žena Aj vy máte chuť na čokoládu?

Kyslé uhorky verzus čokoláda
Fámy, že tehotné ženy trpia najbizarnejšími chuťami a ich kombináciami, stále pretrvávajú. Možno práve nemáte v okolí žiadnu takú, ktorá by zjedla kyslé uhorky so šľahačkou alebo gumových medvedíkov zajedla cibuľovými chipsami. Všetky tehotné ženy sa však v istom zmysle vezú na jednej lodi. Spoločnú majú neuveriteľnú chuť na čokoládu.

Náhrada za kávu?
Prečo to tak je, je aj pre samotných lekárov fenoménom. Podľa vedcov totiž hormonálne výkyvy nemajú vplyv na frekvenciu a intenzitu hladu. Aj ďalšia úvaha sa ukázala ako nepravdivá. A síce, vraj si tehotné týmto štýlom dodávajú do tela chýbajúci kofeín. Avšak 60-gramová porcia mliečnej čokolády obsahuje len 12 miligramov kofeínu, čo je zanedbateľné množstvo s porovnaním so šálkou kávy, ktorá ho obsahuje až 200 miligramov. A preto sa čokoláda iste nemôže považovať za adekvátnu náhradu.

Prečo nie fazuľa?
Ďalším dohadom je, že čokoláda obsahuje živiny, ktoré žena v tehotenstve potrebuje. Ak by to tak však skutočne bolo, prečo by tehotné ženy zároveň nemali neskutočnú chuť na listovú zeleninu a fazuľu? Veď tieto potraviny obsahujú vysoký podiel železa, horčíka a kyseliny listovej, ktoré tehotná žena naozaj potrebuje.

Jesť za dvoch
Aj myšlienku zvýšenia kalorického príjmu („musím jesť za dvoch“), odusunuli výskumní pracovníci do ríše mýtov. Tieto chute má totiž tehotná žena len v prvom trimestri, kedy ešte plod nevyžaduje ďalšie živiny či energetické hodnoty pre svoj rast.

Výsledok
Vedci po svojom detailnom pátraní nepotvrdili medicínsku či biologickú spojitosť medzi tehotenstvom a veľkým apetítom na čokoládu. Musí to mať skôr psychosociálne dôvody, prečo v tehotenstve častejšie ako inokedy siahame na pralinky, čokolády a bonbóny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #kofeín #horčík #vlčí hlad #kyselina listová #fazuľa #tehotná žena

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...