Dieťa áno, ale bez svadby. Stretli ste sa s tým aj vy?

Kým v minulosti bolo len minimum párov, ktoré mali dieťa a neboli zosobášení, dnes ich počet narastá.

11.10.2014 14:20
dieťa - matka - šetrenie Foto:
Ak ste sa rozhodli, že chcete s partnerom dieťa aj bez svadby, zabezpečte sa tak, aby ste nemuseli, v prípade problémov, zostať "na ulici".
debata (11)

„Spravme si bábätko,“ povedal Martin Renáte po 5-ročnom vzťahu. Už rok spolu žili v byte, ktorý si on zobral na hypotéku. Neváhala, veď o ňom vôbec nepochybovala a tak do roka bol na svete malý Matúš. Vzťah sa však začal kaziť a na trvalosti mu nepridalo ani to, že Martin si začal akosi viac rozumieť so svojou mladou kolegyňou. Syn nemal ešte ani rok a oni sa rozišli.

Byt bol Martinov, tak sa Renáta musela vysťahovať. Ale kam? Nuž, späť k rodičom. O výživné sa súdia ešte teraz, takže ju viac menej živia rodičia, lebo z rodičovského príspevku by nevyžili a na výživné pre manželku nárok nemá. Veď ňou nikdy nebola…

Tri rady ako na vzťahy bez papiera:

  1. Uistite sa, že obaja chcete to isté. On nechce svadbu a vy pripúšťate, že časom by mohla byť? Povedzte to partnerovi a vyjasnite si dôležité otázky už na začiatku. Dúfať, že on raz zmení názor a vezme si vás, je veľkou chybou, na ktorú už doplatilo veľa žien.
  2. Pozor na manipulácie z druhej strany. Častokrát ženy, ale aj muži hovoria, že na manželstvo nie sú zrelí, ale dieťa by prijali. Dieťa je oveľa väčší záväzok ako manželstvo, takže ak už sa niekto cíti na to, aby mal dieťa, mal by byť zrelý aj na manželstvo.
  3. Ak ste sa rozhodli, že chcete s partnerom dieťa aj bez svadby, zabezpečte sa tak, aby ste nemuseli, v prípade problémov, zostať „na ulici“. Treba mať vyriešené bývanie, hoci aj našetrenými peniazmi na podnájom. A samozrejme, mať niečo pre prípad núdze (rozchod s partnerom, úmrtie či choroba partnera a podobne).

Praktické výhody manželstva:

  • menej byrokracie na úradoch
  • rovnaké priezvisko (najmä u detských lekárov, v školách či škôlkach je rovnaké priezvisko detí a rodičov výhoda)
  • v nemocnici vám bez problémov poskytnú informácie o manželovi
  • hnuteľný a nehnuteľný majetok nadobúdate do spoločného vlastníctva

Praktické výhody života „bez papiera“:

  • hnuteľný a nehnuteľný majetok nadobúdate len do vášho výlučného osobného vlastníctva a partner naň nemá žiadny právny nárok
  • pri rozchode nemusíte podstúpiť nekonečné ťahanice okolo rozvodu
  • môžete sa rozhodnúť o priezvisku spoločných detí (deti môžu mať priezvisko po mame alebo po otcovi)
11 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #manželstvo #strach #istota #voľný vzťah

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...