Výchova dnes a pred dvadsiatimi rokmi? Mamy nechcú robiť chyby

Vychádzať pri výchove len z intuície sa vždy nedá, tvrdí psychologička.

03.10.2014 11:00
mama, dieťa Foto:
Dnešné mamy sú pri výchove iné, hľadajú rady odborníka.
debata (1)

Ak si mamička nevie so svojím dieťatkom poradiť, nemusí sa trápiť večnými otázkami, jej kroky by mali smerovať k psychológovi. „Posledných päť rokov aj na Slovensku môžeme pozorovať trend, že nás navštevujú už aj mamičky s bábätkami,“ hovorí Mária Tóthová Šimčáková, psychologička s vyše dvadsaťročnou praxou.

„Vyhľadala ma mamička s polročným bábätkom, ktoré malo veľké problémy so spaním. Hoci sa snažila, nedarilo sa jej bábätko naučiť na istý režim. Alebo u dvojročných detí riešim reč. Častým problémom je aj odnaučenie detí od plienok, odhadnúť správny moment môže byť náročné. Veľa detí má problém s kakaním, celkovo túto činnosť odmietajú a následne prichádzajú zdravotné problémy. Okolo tretieho roku života sa dieťa môže dostávať do nočného desu, čo je tiež problém, s ktorým sa dá pracovať. A samozrejme, okolo tretieho roku deti nastupujú do škôlky, čo niektoré zvládajú veľmi ťažko,“ opisuje len časť situácií, s ktorými ju rodičia najmenších detí vyhľadajú.

Mária Tóthová Simčáková. Foto: Ivona Orešková
Mária Tóthová Simčáková Mária Tóthová Simčáková.

K výchove pristupujú mamičky trocha odlišne ako pred dvadsiatimi rokmi. Čím to je? „Vtedy riešili maminy výchovu viac intuitívne. Buď chceli vychovávať dieťa tak, ako ich vychovávali ich rodičia, alebo naopak, povedali si, že to budú robiť presne naopak,“ spomína psychologička. Terajší rodičia pristupujú k výchove o niečo sofistikovanejšie.

„Nechcú robiť chyby. Hľadajú odbornú pomoc, nespoliehajú sa len na odporúčania svojho okolia či svoje pocity. Nie vždy sa totiž dá vychádzať výlučne z intuície. Navyše, kedysi dieťa vychovávala celá rodina, dnes je to častokrát len o dvojici, prípadne o jednom rodičovi. Tým pádom potrebujú pomoc. Niekedy ani nie odbornú radu, ale len uistenie, že to robia správne,“ hovorí odborníčka a dodáva: „Na mnohé povolania máme školy, rodičom sa jedného dňa jednoducho staneme. A byť dobrým rodičom sa musíme učiť.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #psychológ #mama

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....