Váš malý čert opäť uhryzol rovesníka na ihrisku? Čo s tým?

Vaša ratolesť vás dostala do nepríjemnej situácie, keď si s rovesníkmi poradila po svojom?

30.09.2014 11:00
deti, ihrisko Foto:
Opäť riešite na ihrisku nepríjemnú situáciu?
debata (1)

Zasa ste nestihli svoju ratolesť ustrážiť na ihrisku vo chvíli, keď si vynútila vedierko či odrážadlo od rovesníka po svojom. Uhryznutím. A nepríjemná situácia je na svete! Vy sa snažíte plačúce dieta utíšiť, celá červená sa ospravedlňujete mamičke a na vášho čerta len skríknete: „Veď som ti stokrát hovorila, že hrýzť nemôžeš!“ Poznáte to?

Márne si po príchode domov lámete hlavu otázkou: „Kde sa to naučil?“ Vy s manželom sa predsa pri riešení konfliktov nehryziete. Vysvetľuje psychologička Mária Tóthová Šimčáková. „Je to prirodzená reakcia. Deti, keď sú malé, svet objavujú aj ústami. Stávajú sa pre ne kanálom, ktorým reagujú na rôzne situácie. Aj na tie, ktoré nezvládajú,“ uvádza. Ak teda vaša ratolesť nevie vhodne zareagovať, bráni sa práve uhryznutím. Ako ju od takéhoto správania odnaučiť?

Psychologička Mária Tóthová Šimčáková. Foto: archív autorky
Mária Tóthová Šimčáková Psychologička Mária Tóthová Šimčáková.

„Ide to, len to chce trocha viac času,“ začína hovoriť Tóthová Šimčáková. „Mali by sme dieťaťu ponúknuť inú možnosť, ako by mohlo vyjadriť, že sa mu niečo nepáči, s niečím nesúhlasí. Najmä vtedy, ak ešte nerozpráva alebo len hovoriť začína.“ Pre dieťa veta: „Nemôžeš hrýzť“ totiž nič neznamená. „Treba mu ukázať emóciu, že jeho uhryznutie bolí, môžete mu to zahrať. Následne mu však ponúknite iný spôsob, ako by mohlo prejaviť, že sa mu niečo nepáči. Môže to byť napríklad jemné stlačenie za ruku,“ hovorí psychologička a pokračuje: „Treba si k nemu kľaknúť, aby ste boli v rovnakej úrovni a snažiť sa mu vysvetliť, čo od neho chcete. Napríklad takto: ‚Ak sa ti niečo nepáči, tak mi takto stlač ručičku.‘ Predveďte mu to. Určite to istú chvíľu potrvá, ale je to dobrý spôsob, ako vašu ratolesť odnaučiť od nepríjemných prejavov správania.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zlozvyk #uhryznutie #deiťa

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...