Prechod zo základnej školy na strednú. Ako ho zvládnuť?

Medzi najviac stresujúce momenty v živote dieťaťa, ktoré neraz nevie zvládnuť patrí aj vstup do školského prostredia.

21.09.2014 11:00
študentky, škola, učenie, knižnica Foto:
Prechod zo základnej školy na strednú môže potrápiť psychiku tínedžera.
debata

Začína to vtedy, keď po troch rokoch strávených doma s mamou či inou blízkou osobou, je z neho škôlkár, ktorý je odrazu „hodený“ do kolektívu rovnako starých detí.

Myslíte si, že nástup do prvej triedy je pre dieťa jednoduchý? Omyl! Nie každé sa na ňu teší. K nemenej stresujúcemu obdobiu patrí aj čas keď deviatak opúšťa brány základnej školy a stáva sa z neho stredoškolák. Nové prostredie so sebou vždy nesie neistotu, strach z neznámeho a množstvo otázok, či dokážem zapadnúť do kolektívu alebo či vôbec vybranú školu zvládnem. Prechod zo základnej školy na strednú sa dokáže celkom dobre „zahrať“ s krehkou psychikou dieťaťa. Už ho v triede nebudú čakať známi spolužiaci, spolužiačky a učitelia. Budú tam neznáme decká s ktorými sa zo začiatku asi nebude mať o čom baviť. Istý čas potrvá, kým si nájde kamarátov a neznáme tváre učiteľov na pohode tínedžera tiež nepridajú.

Viete, čoho sa prváci stredných škôl boja najviac? Spýtali sme sa ich:

1. Strach z množstva učiva, ktoré nemusím zvládnuť.
2. Vyššia študijná záťaž oproti základnej škole. Nutnosť učiť sa iným spôsobom ako doteraz.
3. Noví spolužiaci, od ktorých neviem čo môžem čakať.
4. Neznámi učitelia, iné školské prostredie.
5. Obava, aby som nebol „outseidrom“.

Ako im pomôcť zvládnuť to?

Pýtajte sa!
I keď sa zo začiatku nemusíte dozvedieť veľa, pre vaše dieťa je dôležité, že sa o neho zaujímate. Pri dobre vedenej komunikácii ľahko zachytíte signály, že niečo nie je v poriadku. Nepýtajte sa však všeobecné otázky typu „Čo nové?“ lebo sa dozviete, že nové nie je nič. Dávajte konkrétne otázky, na ktoré sa nedá odpovedať jednoslovne. Vhodné sú napríklad: „S kým sedíš v lavici?“ „Skamarátil si sa s niekým?“ „Ako sa ti páči škola, trieda…? „Ktorý učiteľ sa ti najviac pozdáva?“. Majte na pamäti, že s dieťaťom treba rozvíjať komunikáciu!.

Zaujímajte sa o učenie…
Najvhodnejším spôsobom, ako predísť problémom s učivom v škole je, systematicky sa učiť. Z množstva učebnej látky, spôsobu, akým učitelia skúšajú i toho čo všetko vyžadujú, môžu byť vaše deti, a neraz i vy sami, dosť prekvapení. Veď na základnej škole to zvládali úplne ľahko. Tak prečo to teraz nejde? Možno len treba zmeniť systém učenia sa a všetko pôjde ľahko. Na začiatku je preto dôležité zistiť, kedy sa dieťaťu učí najlepšie, aké predmety mu idú ľahšie a ktoré ťažšie, ale i to, či rozumie výkladu učiteľa. Skúste si s ním tieto veci vydiskutovať už v prvých dňoch školského roka a možno tak predídete oveľa väčším problémom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #tínedžer #stres #zmena školy

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...