Ako nezostať po rodičovskej dovolenke bez práce

Starostlivosť o dieťa je psychicky, fyzicky a najmä finančne náročná záležitosť.

31.08.2014 12:00
matka - práca - kariéra - Foto:
Vzdelávajte sa aj počas rodičovskej dovolenky.
debata (1)

Dieťa stále rastie, stúpajú náklady rodiny. Väčšina rodičov má „na krku“ hypotéku a preto je príjem oboch veľmi dôležitý.

Od momentu, keď ste zbadali druhú čiarku na tehotenskom teste, cez prvé kroky vášho dieťaťa až po vstup do materskej školy ubehnú dlhé tri roky. Prejdú tak rýchlo, že si ich sotva stihnete uvedomiť. A odrazu riešite nielen to, ktorú materskú školu bude váš drobec navštevovať, ale najmä, kde po rodičovskej dovolenke budete pracovať.

Tie šťastnejšie sa môžu vrátiť (samozrejme, ak boli spokojné resp. ak má o nich zamestnávateľ stále záujem) do svojej pôvodnej práce. Bohužiaľ, oveľa viac je takých mamičiek, ktoré prácu po rodičovskej dovolenke nemajú.

Päť najčastejších dôvodov, prečo mamičky po rodičovskej dovolenke zostávajú bez práce:

  1. Pred rodičovskou dovolenkou nepracovali a tak sa nemajú kam vrátiť. Navyše po rokoch stratili aj pracovné návyky.
  2. Pôvodná práca nie je vhodná pre matku s malým dieťaťom (napríklad. práca na smeny). Ak mamička nemá ochotných starých rodičov, pomoc manžela či ústretovosť zamestnávateľa, len ťažko sa do nej môže vrátiť.
  3. Počas rodičovskej dovolenky sa nevzdelávali vo svojom odbore.
  4. Nízke vzdelanie, neovládanie cudzieho jazyka.
  5. Neochota zamestnávateľov prijať do zamestnania matky s malými deťmi. Prečo je to tak? Personalisti nám prezradili, že je to najmä z dôvodu, že malé dieťa býva často choré a na OČR s ním zostáva matka, ale i preto, že mamičky, ktoré nepracovali počas rodičovskej dovolenky, len veľmi ťažko nabiehajú na pracovný systém.

Ako zvýšiť šance na zamestnanie?

  1. Základom je dobrá kvalifikácia.
  2. Vzdelávajte sa aj počas rodičovskej dovolenky. Nemusia to byť drahé kurzy. Stačí, sledovať literatúru vo vašom odbore, novinky zavedené do praxe, zákony a podobne. Vhodné je aj zvýšenie kvalifikácie napríklad aj štúdiom na vysokej škole.
  3. Nezabúdajte na cudzí jazyk. Aj na internete nájdete rôzne online kurzy.
  4. Trénujte si komunikáciu a sebavedomie. Mamičky po rodičovskej dovolenke majú často pocit, že ich úroveň komunikácie s okolím neprekročí hranice pieskoviska.
  5. Pracujte aj počas starostlivosti o bábätko. Nie, nemyslíme klasických 8,5 hodiny niekde v kancelárii, ale čo tak otvoriť si malý e-shop, vyrábať torty a ponúkať ich cez sociálne siete alebo robiť kamarátkam a známym skvelý nechtový dizajn? Všetko toto si môžete neskôr napísať do životopisu a zvýšite tým šance na úspech.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #príjem #kariéra #materská dovolenka #pohovor

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....