Ako sa nezblázniť z letného tábora - pre rodičov

Stále má veľa rodičov problém, kam počas leta s deťmi? Rodinná dovolenka väčšinou zaberie dva týždne, ďalšie dva týždne sa z vnúčat môžu tešiť starí rodičia. Na scénu teda nastupujú i detské tábory.

20.07.2014 07:00
detský tábor - ohrozenie - spokojnosť Foto:
Racionálna analýza vám napovie, čo môže ohroziť vaše dieťa počas tábora.
debata

Deti ich milujú a rodičia sú za ne vďační: pomáhajú im viac či menej zmysluplne vyplniť prázdninový čas ratolestí. Na druhej strane však tábory so sebou nesú aj isté zdravotné riziká. Ak však nepodceníte prípravu a prevenciu, môžete pokojne spávať.

Ako bojovať proti stresu

Ak máte doma „prvotáborča“, je veľmi pravdepodobné, že pobyt svojho dieťaťa v tábore budete trochu viac prežívať. Predsa len, je to prvý raz, čo ho na dlhší čas spustíte z očí a bude odkázané na dohľad vedúcich v tábore. Podľa prieskumu ING Životnej poisťovne sa tri štvrtiny rodičov obávajú vážneho ochorenia dieťaťa a 9 z 10 rodičov má strach z úrazu. Je to prirodzené, ale je niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť na zmiernenie obáv.

Prvý tábor vyberajte tak, aby malo vaše dieťa nablízku človeka, ktorého pozná. Ideálny je tábor so spolužiakmi, prípadne pobyt organizovaný záujmovým krúžkom, kam dieťa cez rok chodí, alebo spoločenstvom, ktoré pozná (napríklad z kostola).

„Deti sa do tábora zvyčajne tešia, ale keď príde večer, mnohé túžia po maminom objatí a istote domova. Kamaráti im v tomto prípade dodajú potrebný pocit istoty,“ hovorí z vlastnej skúsenosti pediatrička Marta Špániková. Aj vďaka tomu dokáže dieťa ľahšie nadobudnúť novú úroveň osobnej integrity, nezávislosti a zodpovednosti, čo je najväčší prínos pobytu v tábore.

Čo vás čaká a neminie…

Racionálna analýza vám napovie, čo môže ohroziť vaše dieťa počas tábora. Denné tábory uprostred civilizácie (napr. divadelný tábor) sú bezproblémové, na pobyt mimo mesta sa treba pripraviť. Kvalitný tábor musí mať skúseného zdravotníka – lekára, zdravotnú sestru alebo medika z vyššieho ročníka.

Musia byť patrične vybavení na riešenie úrazov, ale dôležitá je aj spolupráca s rodičmi. Organizátorovi tábora treba dať informáciu o zdravotnom stave dieťaťa, aké trvalé lieky užíva, akým chronickým ochorením trpí a či má nejaké alergie. „Ak dieťa trvale užíva lieky, odovzdajte ich zdravotníkovi pri nástupe do tábora aj s indikáciou a dávkovaním,“ zdôrazňuje pediatrička M. Špániková. Lieky v žiadnom prípade nepatria do rúk deťom, aj keď tie často presne vedia, čo a kedy užívať.

Špeciálnu pozornosť si vyžadujú fakultatívne výlety a kúpanie. „Kúpanie detí vrátane dobrých plavcov musí byť pod dozorom zodpovedného dospelého človeka. Ideálne je, ak deti vo vode majú kúpacie čiapky určitej farby, aby ich táborový vedúci vedel okamžite spoznať,“ upozorňuje pediatrička. Zdravie detí, samozrejme, ovplyvňuje i počasie – ak bude dva týždne pršať, je celkom možné, že sa dieťa vráti z pobytu iba s nádchou, v horšom prípade s angínou či so zápalom pľúc. Nezabudnite preto deťom zabaliť oblečenie do každého počasia.

Zaočkujte, poistite a užívajte si!

Vhodnú prevenciu predstavuje okrem adekvátneho šatstva aj očkovanie či správne poistenie. "Dieťa, ktoré absolvovalo všetky povinné očkovania, sa nemusí obávať tých najnebezpečnejších ochorení,“ tvrdí pediatrička M. Špániková. Lekárka tiež odporúča zvážiť u starších žiakov a adolescentov očkovanie proti zápalu mozgových blán spôsobených meningokokom, očkovanie proti žltačke typu A a tiež proti kliešťovej encefalitíde.

Ak posielate svoju ratolesť do tábora v exotickejšom prostredí, mimo Slovenska, určite nie je na škodu zistiť si, aké riziká tam naň číhajú. Nebezpečenstvom môže byť uštipnutie cudzokrajným hmyzom, hadom alebo tiež nákaza rôznymi, najčastejšie črevnými virózami. V takomto prípade odporúča pediatrička poradiť sa s lekárom o správnom type očkovacej látky.

Pred odchodom do detského tábora by ste mali zvážiť i pripoistenie pre prípad úrazu (vyvrtnutý členok či zlomená ruka nie sú ničím výnimočným) a pripoistenie kritických chorôb (deti ohrozuje najmä žltačka, kliešťová encefalitída a meningitída).

„V prípade, že sa niečo naozaj stane a dieťa bude dlhšie choré, čo si vyžaduje rodičovskú opateru v domácom prostredí alebo aj hospitalizáciu, poistenie pomôže rodine finančne zvládnuť obdobie liečenia a s tým súvisiaci výpadok príjmu počas OČR alebo neplateného voľna,“ vysvetľuje Helena Lazosová, marketingová a produktová riaditeľka poisťovacej časti ING SR/ČR. Pripoistenie kritických chorôb detí od ING Životnej poisťovne ponúka najkomplexnejšie pokrytie týchto ochorení na slovenskom trhu. Zahŕňa až 55 najčastejších detských diagnóz

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #dieťa #zdravie #letný tábor #očkovanie #opatrenia

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...