Internet je plný predátorov. Deti však nebezpečenstvo často nevidia

Deti sú pri používaní internetu veľmi neopatrné a takmer polovica z nich by prišla na stretnutie s neznámou osobou, ktorá ich prostredníctvom počítačovej siete osloví.

17.07.2014 11:00
Internet je priestor plný predátorov. Mnoho... Foto:
Internet je priestor plný predátorov. Mnoho detí si to vôbec neuvedomuje.
debata

Vyplýva to z tohtoročného prieskumu Univerzity Palackého v Olomouci, na ktorom sa zúčastnilo 28-tisíc českých detí a na ktorom sa podieľali firmy Seznam.cz a Google. Hoci údaje sa od Slovenska môžu v počte percent líšiť, je pravdepodobné, že situácia u detí oboch národov, kedysi žijúcich v jednej krajine, môže byť veľmi podobná.

Varovnými výsledkami prieskumu sú zistenia, že deti sú ochotné cudzím ľuďom prostredníctvom internetu oznámiť osobné údaje či zaslať fotografie. Stále viac detí na internete vystavuje aj svoje intímne zábery.

Na schôdzku s človekom, ktorého poznajú len z internetu, by podľa ankety prišlo 40 percent detí. Svoje meno a priezvisko je cudziemu človeku ochotných poslať 63 percent a emailovú adresu 43 percent detí. Fotografiu tváre by na požiadanie poslalo 39 percent detí.

„Zdieľanie vlastných intímnych materiálov s ostatnými užívateľmi internetu prevádzkuje čoraz väčší počet detí. Takmer osem percent z nich v prostredí internetu zdieľa vlastné intímne fotografie a videá, pričom iným užívateľom internetu, teda partnerom a priateľom, ich zasiela viac ako 12 percent detí,“ uviedol manažér internetovej bezpečnosti spoločnosti Seznam.cz Martin Kožíšek.

Počet neopatrných detí, ktoré prostredníctvom internetu oznamujú neznámym ľuďom osobné údaje či posielajú fotografie, sa v posledných rokoch zvyšuje. Od minulého roka vzrástol aj počet ich napadnutí. Deti najčastejšie čelia prieniku do svojich osobných účtov na internete či verbálnym útokom, čo spomenula zhruba tretina účastníkov výskumu.

„Počet prípadov vydierania detí s využitím materiálov sexuálnej povahy v Česku trvalo rastie. Dáta z minulého roka potvrdzujú, že bolo prostredníctvom internetu vydieraných takmer osem percent detí. K vydieraniu sú najčastejšie využívané fotografie a videá, ktoré deti dobrovoľne alebo pod nátlakom posielajú páchateľom,“ uviedol Kamil Kopecký z Pedagogickej fakulty UP.

Výskum sa tento rok prvýkrát zaoberal tým, či majú deti prístup k webovej kamere a ako ju využívajú. Zariadenie, ktoré urobí obrazový záznam, má k dispozícii vyše 69 percent detí. „Takmer tri percentá detí potvrdzujú, že ich niekto v priebehu posledného roka ponižoval, vydieral či sa im vyhrážal práve s použitím záznamu z webkamery,“ upozornil Kopecký.

Na druhej strane stále viac detí dokáže na internete vyhľadať pomoc. Preventívne programy sú podľa odborníkov veľmi dôležité. Vďaka dlhodobej práci s deťmi, učiteľmi a ďalšími subjektmi sa darí oslovovať najviac zraniteľnú skupinu. Je dôležité, aby si deti osvojili základy bezpečného správania na internete a naučili sa rozpoznávať rizikové situácie na internete.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #internet #nebezpečenstvo #osobné údaje #neznáma osoba #intímne zábery

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...