Ako utešiť blízku kamarátku?

Viete byť blízkemu človeku oporou v ťažkých chvíľach?

01.07.2014 14:00
dve ženy, kamarátky, trápenie Foto:
Ako byť kamarátke oporou?
debata

Vaša blízka priateľka smúti. Jej žiaľ je veľký a vy jej chcete pomôcť. Zároveň však máte strach, aby ste nepovedali niečo nevhodné, čo by ju uvrhlo do ešte väčšieho smútku. Chcete byť jej oporou, ale neviete si celkom predstaviť, čo sa od vás očakáva. Ako jej pomôcť s jej žiaľom? Ako ju utešiť?

Veľa ľudí, ktorí sú smutní či vyslovene nešťastní, vyhľadávajú prítomnosť priateľa či blízkej osoby. Dajte kamarátke pocítiť, že na svete nie je sama. Vezmite jej ruku alebo ju objímte. Aj jemné pohladenie pliec ju môže upokojiť a poskytnúť pocit bezpečia.

Nie každý človek chce hneď počúvať rady, ako a čo robiť v krízovej situácii. Niekto sa potrebuje zo svojho žiaľu vyrozprávať. Je to skvelá psychohygiena a vy, ako priateľka ste tu preto, aby ste počúvali. Bez prerušovania, bez rád či „mudrovania“. Iba seďte a dajte jej najavo, že vám môže povedať všetko, čo má na srdci.

V krízovej situácii môžu prísť na rad aj slzy. Iste, plač vás môže zaskočiť, ale počítajte aj s tým. Po niekoľkých minútach prinesie plač potrebnú úľavu a vaša priateľka sa upokojí. Potom ju môžete opäť vypočuť alebo, ak vás o to požiada, povedať svoj názor. Poradiť jej, ukázať jej možný smer.

V takýchto situáciách, kedy sa od vás očakáva opora, ste „druhoradou“ osobou. Ona je tá, kto potrebuje pomoc, pohladenie, objatie, podporu. Nemyslite na seba, či vám to je alebo nie je príjemné. Myslite na ňu a na spôsob, ako jej pomôcť. nepočítajte minúty, netvárte sa unudene, hoci sa opakuje. K utešovaniu patrí aj to, že si jej príbeh a trápenie vypočujete aj niekoľkokrát. Priatelia sú tu na to, aby pri sebe stáli aj v náročných životných obdobiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kamarátka #opora #útecha

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...