Ovocné šťavy - ublížia detskému chrupu?

Na otázku, či môže časté pitie ovocných štiav poškodiť chrup dieťaťa, odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský odpovedá: Môže.

04.07.2014 14:00
ovocná šťava, dieťa pije Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa jeho slov je dokonca jedno, či sú to šťavy čerstvé a čisté, alebo konzervované a sladené. V tých prvých je pomerne veľa organických kyselín, ktoré môžu naleptávať sklovinu a v tých druhých zas veľa cukru, ktorý podporuje vytváranie zubného povlaku, rast baktérií a vznik zubného kazu.

MUDr. Bukovský upozorňuje na to, že platí to hlavne vtedy, ak dieťa štavy sústavne alebo často počas dňa popíja. Vtedy je zub vystavený kyselinám a cukru opakovane a dlho. „Ak dieťa vypije svoju porciu šťavy naraz alebo po menších dávkach v dlhších intervaloch, sliny stihnú očistiť zuby a kyseliny ani baktérie nemajú šancu konať svoje dielo skazy,“ objasnil Bukovský.

Dodal, že ak chce rodič detské (či svoje) zuby po šťave chrániť, treba vypiť ešte trochu čistej vody alebo nesladeného čaju. „Učíte dieťa, aby si po ovocnej šťave alebo bezprostredne po konzumácii ovocia bežalo umyť zúbky? Nerobte to. Kyselinami naleptaná mikroskopicky tenká vrstva skloviny sa tým mechanicky definitívne odstráni a ochrana zubu sa oslabuje. Stačí tá čistá voda alebo žuvačka bez cukru,“ odporúča lekár.

debata chyba
Viac na túto tému: #cukor #ovocné šťavy #detský chrup #organické kyseliny #sklovina

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....