Dvojvaječné dvojčatá sa rodia častejšie

O problematike dvojčiat sme sa zhovárali s MUDr. Ladislavom Maršíkom, PhD., vedúcim lekárom Kliniky reprodukčnej medicíny Repromedica v Bratislave.

22.06.2014 17:00
dvojčatá, rodina, starostlivosť, výchova Foto:
Jednovaječné dvojčatá vznikajú ako porucha pri delení embrya.
debata

Ktoré dvojčatá sa vyskytujú častejšie dvoj- alebo jednovaječné. Prečo?
Dvojvaječné dvojčatá sa vyskytujú častejšie. Vznikajú ako porucha regulácie dozrievania vajíčok – dozrie viac ako jedno. Majú rôznu genetickú informáciu, podobajú sa na seba ako bežní súrodenci, môžu mať rôzne pohlavie. Týmto mechanizmom vznikajú aj viacplodové gravidity po liečbe neplodnosti. Majú pozitívnejšie vyhliadky na pôrod zdravých a často aj donosených detí. Jednovaječné dvojčatá vznikajú ako porucha pri delení embrya. Majú rovnakú genetickú informáciu, rovnaké pohlavie, podobajú sa často na nerozoznanie. Prognózu však majú horšiu. Častejšie sa totiž rodia predčasne a ohrozujú ich komplikácie v prípade, že rozdelenie nebolo dokončené alebo bezchybné, môžu mať prepojené krvné obehy, čo spôsobuje tzv. feto-fetálny transfúzny syndróm (jeden plod žije na úkor druhého), prípadne môžu byť čiastočne zrastené (siamské dvojčatá).

MUDr. Ladislav Maršík, PhD., vedúci lekár... Foto: archív Ladislava Maršíka
MUDr. Ladislav Maršík, PhD. MUDr. Ladislav Maršík, PhD., vedúci lekár Kliniky reprodukčnej medicíny Repromedica v Bratislave.

Prispieva asistovaná reprodukcia k zvýšeniu počtu viacplodových gravidít?
Áno, po hormonálnej liečbe dozrie viac vajíčok, ktoré sa uplatnia pri následnom pohlavnom styku alebo inseminácii. Pri mimotelovom oplodnení vznikajú viacplodové gravidity po vložení väčšinou viac ako jedného embrya. Viac embryí vkladáme preto, aby sme zvýšili úspešnosť liečby, nie aby sme dosiahli viacplodovú graviditu. Tú pokladáme za komplikáciu liečby.

Aký je momentálne štandard? Zavádza sa do maternice ženy jedno embryo alebo viac?
V Európe sa uprednostňuje prenos jedného embrya, najmä v severských štátoch. V mnohých krajinách je prenos jedného embrya podporený úhradou väčšieho počtu liečebných cyklov. Americký kontinent toleruje prenos väčšieho počtu embryí v snahe o čo najvyššiu úspešnosť, viacplodové gravidity sa potom riešia redukciou počtu embryí. U nás počet prenesených embryí vždy konzultujeme s párom – nemôžeme urobiť nič bez ich súhlasu. Aj po mimotelovom oplodnení však môžu vzniknúť jednovaječné dvojčatá alebo kombinácia jednovaječných a dvojvaječných. Takto napríklad môžeme mať jednovaječné dvojčatá po prenesení jedného embrya alebo trojčatá po prenesení dvoch embryí. U takýchto trojčiat nie je vhodná redukcia niektorého z plodov.

Je tehotenstvo s dvoma plodmi považované automaticky za rizikové?
Jednoznačne áno – plody sú ohrozené nezrelosťou pri riziku predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti. Pre matku predstavuje viacplodová gravidita zvýšenú záťaž – organizmus ženy je stavaný na počatie, donosenie a porodenie jedného dieťaťa. Zvýšený hmotnostný prírastok preťažuje všetky orgány ženy a častejšie sa vyskytuje aj tehotenská cukrovka a tzv. gestózy alebo preeklampsia, ktoré sa prejavujú zadržiavaním vody v organizme (opuchy), stratami bielkovín a zvýšeným  krvným tlakom. Zmeny môžu viesť k zlyhaniu obličiek a pečene, prípadne iných orgánov a sú pri nich ohrozené aj samotné plody.

Adoptovala dvojičky z Kene

„V niektorých afrických kmeňoch je príchod dvojičiek na svet symbolom nešťastia. Navyše je ich tam často problém uživiť,“ tvrdí 62-ročná Holanďanka Marjon Voorzangerová z holandského mesta Katlijk. „Preto sa jedno z nich niekedy rozhodnú zabiť. Odnesú ho do džungle.“ Vie, o čom hovorí, pretože pred rokmi si s manželom okrem iných detí adoptovali aj dvojičky z Kene. Geesje a Njeri z kmeňa Kikujov majú dnes 26 rokov, jedna pracuje ako recepčná, druhá ako telefonistka. Minimálne Geesje by dnes určite nežila, keby sa obetavý holandský pár Voorzangerovcov nerozhodol podstúpiť všetky potrebné legislatívne tortúry a odniesť si v tom čase dvojročné a ťažko podvyživené dievčatká domov.

Geesje a Njeri z kmeňa Kikujov v Keni. Foto: archív
Geesje a Njeri, dvojičky Geesje a Njeri z kmeňa Kikujov v Keni.

„Geesje mala ťažkú stafylokokovú infekciu, dostávala sa z toho dva či tri roky,“ spomína Marjon. „Obe dievčatká mali obrovské brušká, následkom podvýživy vyzerali vo dvoch rokoch ako dojčatá, nevedeli chodiť. Ešte aj dnes sú o 15–20 cm nižšie ako ich biologickí súrodenci, ktorí ostali v Keni,“ vysvetľuje adoptívna mama. Podľa nej sa v Afrike často rodia dvojičky, ale dôvod nepozná. „Geesje a Njeri sú dvojvaječné, ale sú si veľmi blízke. Ako deti si vytvorili aj svoj vlastný jazyk, ktorému rozumeli len ony, a majú akoby telepatické schopnosti, vedia, čo si tá druhá myslí. Dnes má už každá svoj vlastný život, ale bývajú len päť minút chôdze od seba.“ Spája ich niečo viac ako je len súrodenecká láska. Čosi, čo je typické len pre dvojčatá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #dvojčatá #rodičovstvo #asistovaná reprodukcia

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...