Drsní motorkári? Aj tí zmäknú, keď ide o bábätká

Harleyáci pomáhajú hniezdam záchrany, ich cesta po Slovensku pokračuje.

19.06.2014 13:00
Hniezdo záchrany Foto:
Výmena tabuliek na hniezde záchrany v Prešove. Motorkári s lekármi a sestričkami.
debata

Keď sa pred nemocnicou objaví dvadsiatka „harleyákov“, je to poriadky rachot. A hoci sa hovorí, že pokoj lieči, v tomto prípade platí, že rachot pomáha. „Harleyák“ Miroslav Hruška spolu s partiou motorkárov už niekoľko týždňov jazdí po Slovensku a pomáha nechceným bábätkám. O netradičné spojenie však ide len na prvý pohľad. Boli by ste možno prekvapení, ako dokážu drsní motorkári „zmäknúť“.

„Keďže som otcom, na problémy detí sa pozerám už cez optiku rodiča. Keď si predstavím, že v koži nechceného bábätka by bolo niektoré z mojich dvoch detí, tlačia sa mi slzy do očí. A nielen mne, aj ostatným chlapom,“ hovorí Miroslav Hruška, v ktorého hlave sa nápad na spojenie bábätiek a motorkárov zrodil.

Počas mája a júna sa tak nielen pacienti nemocníc, ale aj ich personál, môžu stretnúť s hlučnou partiou motorkárov. „Harleyáci“ z HOG Prešov totiž darovali Hniezdam záchrany k ich desiatemu výročiu osobitý darček. Vďaka nim a finančnej podpore Nadácie Dobré zo Slovenska vymieňajú informačné tabuľky na Hniezdach záchrany. Navyše, na hniezda pribudla dôležitá informácia o linke Hniezda záchrany 0905 888 234, kam sa môže žena ešte aj v poslednej chvíli pred odložením svojho dieťaťa do verejného inkubátora obrátiť a získať radu či pomoc.

Harleyák" Miroslav Hruška spolu s... Foto: OZ Šanca pre nechcených
Hniezdo záchrany Harleyák" Miroslav Hruška spolu s Katkou Knechtovou vymieňa tabuľku na hniezde záchrany.

Ako ďalej hovorí Hruška, svojich kamarátov prehovárať nemusel, na výzvu prikývli všetci. Za sebou už majú výmeny informačných tabuliek na hniezdach záchrany v nemocniciach v Žiline, Dolnom Kubíne, Ružomberku, Banskej Bystrici, Prešove, Spišskej Novej Vsi a v Košiciach, pred sebou nemocnice v Čadci, Vranove a Svidníku. „Musím povedať, že všade nás čakali s úsmevom, hoci sme prišli s poriadnym rachotom. Od začiatku tak v nemocniciach vládla priateľská atmosféra, v ktorej sa aj o takýchto citlivých problémoch diskutuje oveľa ľahšie,“ hovorí Hruška a s úsmevom dodáva: „A napokon nás potešilo, že ani lekári či sestričky si nenechali ujsť možnosť previesť sa na motorkách, my sme im ich žiadosti ochotne splnili.“

Hniezda záchrany, verejné schránky na záchranu nechcených detí, už 10 rokov zachraňujú životy bábätkám na Slovensku. Od ich vzniku výrazne klesol počet nájdených mŕtvych novorodencov, z 10 na v priemere 2 ročne. Počas tohto obdobia sa v nich našlo 46 detí. Podľa slov autorky Hniezd záchrany a prezidentky občianskeho združenia Šanca pre nechcených Anny Ghannamovej, je však hlavným cieľom občianskeho združenia preventívne pôsobiť na matky, aby nemuseli krízovú situáciu riešiť takýmto krajným spôsobom.

V rámci projektu Hniezdo záchrany od januára existuje novinka, projekt Kolíska záchrany. „Ide o nonstop linku, na ktorú sa môže žena v prípade núdze obrátiť. Kedykoľvek potrebuje poradiť so svojím nechceným tehotenstvom, sme tu pre ňu,“ hovorí Beata Dúczová, projektová manažérka projektu a pokračuje: „Ženy väčšinou potrebujú poradiť v situáciách, kedy sú osamelé a nevedia, čo majú robiť, ako sa rozhodnúť, nemajú žiadnu blízku osobu, ktorá by ich podporila. Takže naša linka im poskytne kompletnú informáciu o tom, čo potrebujú vedieť. Uistíme ju v tom, že sa na nás môže obrátiť pri riešení jej problémov.“

Škála pomoci v Kolíske záchrany je široká. Od identifikácie toho, čo volajúca žena potrebuje, cez psychologickú pomoc či ubytovanie, až po informácie ohľadom utajeného pôrodu. „Robíme kroky k tomu, aby sme ju presvedčili, aby si dieťatko nechala, ale samozrejme, veľmi citlivým spôsobom. U ženy totiž často prichádza k skratovým reakciám, rozhoduje sa na základe toho, že je v tiesni a ocitla sa sama v nepríjemnej situácii a nevie si s ňou poradiť. Častokrát, keď dostane pomocnú ruku, si dieťatko nechá. Ale v prípade, že sa nám súbor krokov nepodarí zrealizovať a nepresvedčíme ju, aby si dieťatko nechala, usmerníme ju v otázke utajeného pôrodu,“ uvádza Dúczová.

Za deväť rokov sa na Slovensku realizovalo 238 utajených pôrodov a len šesť mám sa k svojim deťom v lehote šesť týždňov vrátilo. „Ak budú ženy vedieť, kde presne môžu dostať nielen radu, ale aj konkrétnu pomoc, možno vieme počet tých, čo sa k dieťatku vrátia zvýšiť, a tých, čo sa detí vzdávajú, znížiť,“ hovorí autorka Hniezd záchrany a prezidentka občianskeho združenia Šanca pre nechcených, Anna Ghannamová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hniezdo záchrany #kolíska záchrany #motorkár #Miroslav Hruška

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...