Vera Wisterová: Predčasný pôrod bol pre mňa najväčší šok v živote

Smeje sa nákazlivým smiechom a kam príde, donesie so sebou dobrú náladu. Moderátorka Vera Wisterová sa nedávno opäť vrátila na Slovensko. Už ako dvojnásobná mama.

09.06.2014 12:00
Vera Wisterová Foto:
Vera Wisterová so staršou ratolesťou - synom Harlowom.
debata (1)

Stretli sme sa na mestskej pláži na petržalskej strane Dunaja. Vera tlačila pred sebou kočík, v ktorom podriemaval dvojmesačný Theo. Starší syn Harlow dostal opatrovateľku v podobe starého otca, aby spoločne otestovali plážovú trampolínu a tak sme sa vybrali na rýchlu kávičku. Teda, aby som bol presný – vzorná mama si objednala jablkovo-zelerovú šťavu. A začala odpovedať. Ako prežíva materstvo? Zmenilo sa niečo v jej živote s príchodom druhého dieťaťa?

„Je to úplne iné. Pri Harlowovi som mala čas aspoň sa nejako zamyslieť nad sebou, nad životom a dieťaťom a teraz už nemám čas na nič. Jediné, čo je, že sa pred odchodom z domu, pozriem do zrkadla, či nemám nejakú detskú výživu, alebo grcku vo vlasoch,“ zasmiala sa Vera. „To sú asi jediné tri sekundy, ktoré venujem sebe denne a potom je to už len o deťoch. Zdalo sa mi, že to predtým bolo omnoho viac vyvážené.“

Zároveň však priznáva, že pri druhom dieťati sa už necíti byť „otrasená“ a odísť na pár hodín od syna nevníma ako koniec sveta. „Keď sa Harley narodil, vypla som Facebook na nejaký mesiac a venovala som sa len jemu. Teraz som moderovala prvý event, keď malo bábätko nejakých osem týždňov. Trvalo to 25 minút, takže to nebolo nejaké náročné. Ale čaká ma aj poldňové moderovanie. Bábätko ide so mnou, lebo som dojčiaca matka a som dohodnutá tak, že keď budem musieť odbehnúť-prebaliť, tak sa na mňa počká. Pri druhom synovi neprežívam toľko obáv, ako pri prvom.“

Rodinná idylka. Moderátorka Vera Wisterová s...
Vera Wisterová so staršou ratolesťou - synom...
+3Manžel moderátorky Very Wisterovej Jeremy veľa...

Mnoho ľudí nevie, že práve pri staršom synovi prekonala Vera Wisterová aj náročné obdobie. Harlow, ktorého celá rodina volá tiež Harley, sa narodil predčasne. „Priznám sa, toto obdobie mám z hlavy dosť vytesnené, ale bol to asi najväčší šok v živote, ktorý som zažila, keď som videla to dvojkilové bábätko na prístrojoch. Je to nepopísateľné ťažké,“ prezradila. „Každá mama si predstavuje ako bude to svoje tučnučké, ružovolíce bábätko tlačiť po nemocnici a potom z nej s bábätkom odíde, no u predčasne narodených detí sa podobná situácia neudeje. Sú na oddelení intenzívnej starostlivosti, nie sú ružovolíce, majú na sebe všemožné prístroje. Nemôžete ich dojčiť, lebo sú intubované, majú problém s dýchaním,“ vymenovala. Našťastie, všetko dobre dopadlo a z Harleyho je dnes priam ukážkové dieťa – skoro ako z reklamy. „Rodila som aj druhýkrát v rovnakej nemocnici a mala som strašnú chuť vziať Harleyho na oddelenie predčasne narodených detí a ukázať ho mamičkám. Potešiť ich a povedať im, nebojte sa, bude to v pohode.“

Keď sa jej spýtam, či sa starší brat tešil na príchod bábätka, neveriacky sa spýta, či také niečo naozaj poznám zo skutočného života. Faktom je, že v rodine slovenskej moderátorky nastala klasická žiarlivostná schéma, keď staršie dieťa zaskočí príchod ďalšieho súrodenca. „Pre prvorodené deti je príchod súrodenca absolútne zemetrasenie, cunami – zrazu sa o rodičov musia s niekým deliť, zrazu sa musia deliť o životný priestor. Myslím si, že pre dvaapolročného syna to bola tá najvážnejšia vec, čo sa mu stala. Napriek tomu, že precestoval od Izraelu, cez Jamajku až po trikrát Španielsko, tieto udalosti nezasiahli tak vážne do jeho života, ako fakt, že sa mu narodil braček. To sme cítili všetci v rodine, aj susedia,“ skonštatovala dvojnásobná mama. Vedu však z toho doma nerobili. „Je to prirodzená reakcia a my sme sa s ňou museli vyrovnať. Myslím, že už je to celkom v norme,“ doplnila moderátorka.

S výchovou svojich detí si vraj nikdy nerobila žiadne plány podľa mamičkovských príručiek. „Jediné, čo som vedela, že nechcem vychovávať deti tak ako moji rodičia vychovávali mňa,“ vyhŕkla – opäť s nákazlivým smiechom. „To si podľa mňa povie každý, keď má dieťa, že ja to budem robiť ináč, lepšie ako oni! Občas ale mám pocit, že keď otváram ústa a prihováram sa dieťaťu, počujem svoju mamu.“

Na svojich rodičov však Vera nedá dopustiť – so starostlivosťou o vnúčence pomáhajú, ako môžu. A moderátorka si dobre uvedomuje, že musí byť pre nich ťažké, keď sa s manželom a dvoma ratolesťami sťahujú pravidelne o tisícky kilometrov ďalej. „Našťastie existuje Skype, ale viem, že keď odtiaľto odídeme, môj otec chytá splín a chodí po miestach, kde sa hrával s Harleym a hovorí: pozri, tu jedel hranolky a tu skákal na trampolíne. Podobné to však je aj u Jeremyho rodičov,“ vysvetlila.

Momentálne sa celá rodina presťahovala opäť na Slovensko. „Budeme tu intenzívne my traja, teda ja a synovia. Manžel Jeremy bude cestovať. Črtá sa mu nejaká práca v Amerike, ale aj Ázii. A tak je Slovensko ideálna východzia stanica, môže odtiaľto chodiť doprava aj doľava,“ ozrejmila Vera, na ktorej akoby druhý pôrod ani nezanechal stopu.

Hoci na našom stretnutí v kratučkej sukni predvádzala bezchybné nohy, je k sebe kritická. „Vôbec to nie je také dobré. Asi to bude optická ilúzia, op-art,“ zavtipkovala. Keď sa so synmi opäť adaptujú na bratislavské prostredia, má moderátorka v pláne začať cvičiť. „Uvažujem nad crossfitom. Páči sa mi, aké výsledky zanecháva na ľuďoch, ktorí ho cvičia. Pár takých poznám. Takže, dvakrát, možno trikrát do týždňa a potom snáď budem so sebou spokojná,“ doplnila.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #pôrod #láska #dieťa #rodina #žiarlivosť #Vera Wisterová

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...