Neužili ste si detstvo? Užite si dospelosť!

Možno ste nemali doma tie najlepšie podmienky na strávenie príjemných chvíľ, na svoj rozvoj.

31.05.2014 14:00
žena, matka, šťastie Foto:
Z minulosti si vezmite pekné zážitky i múdre ponaučenia.
debata

A je možné, že ste si hodnotu rodičov uvedomili až v dospelom veku. Urobte hrubú čiaru a pokúste sa žiť podľa seba, s ohľadom na záujmy tých, s ktorými tvoríte súčasnú najbližšiu rodinu.

(Ne)zabudnite na vplyvy z minulosti

Žite tak, aby vás nebrzdila minulosť, ale vezmite si z nej pekné zážitky i múdre ponaučenia, netrápte sa tým negatívnym, čo vás snáď dlho prenasledovalo. Teraz ste vo veku, ktorý si pamätáte i u vlastných rodičov, či iných príbuzných a konečne ste to vy, kto môže ovplyvňovať a zmeniť všetko, čo chce. Kedysi ste nemohli a brali to ako krivdu od života. Už to tak nie je, máte veci vo svojich rukách!

Majte pokoru, neútočte na rodičov

Dospeli ste a je tu príležitosť byť otvorenejší i k rodičom. Namiesto výčitiek a útokov skúste mať nadhľad a pokoru. Možno vám nedali to, čo ste chceli, možno vám ublížili… No verte, že nechtiac! Rodičovská láska je silná, neraz silnejšia, než partnerská. V deťoch sa rodičia vidia, mrzí ich zrkadlo vlastných chýb a teší ich, keď deti dosiahnu to, čo sa nepodarilo im. Sú omylní a nedokonalí, niekedy nedokážu vyjadriť to, čo skutočne cítia. Ale milujú svojich potomkov láskou, ktorá sa ťažko opisuje, hoci by ich mali desať. Túto lásku zasa veľakrát nevedia opätovať deti, no mohli by nájsť v sebe pochopenie, slušnosť a ak je to potrebné i odpustenie.

Osloboďte sa od toho, čo bolo

Byť pánom svojho času, organizovať si život tak ako nám vyhovuje – po tom túžime mnohí. Niekto to zvládne bez problémov, iného kadečo blokuje a nevie si chytiť i udržať šťastie, ktoré je na dosah. Nech už máme za sebou čokoľvek, odrazme sa a žime podľa vlastných pravidiel. Nezabudnime však pri tom ctiť základné ľudské hodnoty, správať sa tak, aby sme sa mohli pozrieť do očí najbližším i sebe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minulosť #rodičia #detstvo #vzťahy v rodine

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...