Vychovávame ako vieme, no vždy niečo zlyhá

Aj keď sa snažíme byť tými najlepšími rodičmi, sú chvíle, kedy to nevyjde podľa našich predstáv.

09.03.2014 17:00
internet, dieťa, výchova, záujem Foto:
Svet internetu uspokojuje našu zvedavosť bez ohľadu na vek.
debata

Možno by stačilo niekedy upustiť z nárokov a viac sa zaujímať o dušu dieťaťa. Zároveň myslieť na to, že vplyvov, ktoré pôsobia na konanie človeka je dnes oveľa viac ako kedysi.

Uviazli sme v sieti

Nedá sa nič robiť, nedokážeme deťom zamedziť prístup k internetu, ktorý je silným informačným zdrojom, pričom ponúka aj priveľa hlúpostí, nebezpečnej zábavy, balastu. Aj nám dospelým kradne čas, neraz ho vedome-nevedome necháme zasiahnuť do súkromia a narušiť ho. I veľkí majú problém zorientovať sa v hodnotách, nie to tí malí!

Pestujme dôverné vzťahy

Veľmi ťažko dnes vieme ustriehnuť, čo robia naše deti, keď nie sú pod dohľadom. Svet internetu a médií rúca zábrany a nabáda k tomu, aby človek vyskúšal po čom túži, uspokojil svoju zvedavosť bez ohľadu na vek. Deťom potom stačí málo, aby nepozorovane prekročili hranice a my sa to v lepšom prípade dozvieme priamo od nich, ak máme dôverné a otvorené vzťahy. Vtedy by mali ísť výčitky, karhanie a tresty bokom, mali by sme oceniť ich snahu komunikovať a využiť to na podnietenie k zmysluplnejšiemu správaniu. Ak túto fázu dobre zvládneme, zblíži nás to!

Venujme sa im

Vždy, keď trávime s deťmi čas, buďme aktívni rodičia. Vnímaví, ochotní prispôsobiť sa ich programu, pomôcť im a poradiť. Táto investícia sa vždy oplatí, napokon – máme za deti zodpovednosť, ale najmä je tu čistý cit, ktorý sa nevytráca ani v nudnejších či krízovejších situáciách. Neznehodnocujme to a aj keď máme pocit, že nás v niečom bolestivo sklamali, prekusnime to, veď tiež nie sme dokonalí a navystrájali sme sa i v detstve a mladosti. Pokúsme sa ich viac pochopiť, vidieť všetky súvislosti a dať im okrem rady aj veľa lásky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #internet #výchova

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...