Deti a internet – nástrahy a zbavenie sa zábran

Ako rodičia by sme vždy mali vedieť, čím sa zaoberajú naše deti, keď trávia čas na internete.

26.02.2014 09:00
internet, dieťa, komunikácia Foto:
Snažme sa byť zasvätení do toho, ako cítia a žijú naše ratolesti.
debata

Je to prostriedok, ktorý uľahčuje zoznámenie a nielen to nevinné.

Dôvera, ale i ostražitosť

Prejaviť dieťaťu dôveru je podstatná vec vo vzťahu s nami, ale i pre jeho fungovanie v ostatných sociálnych kontaktoch. Mali by sme sa však zaujímať, ako využíva prístup na internet a všímať si, s kým sa stýka v reálnom živote. Internetové známosti nie sú už dávno ničím výnimočným, ale pre dieťa tu ide aj o riziko zneužitia naivity a veku, čo neraz ešte i dnes podceňujeme.

To sa nás netýka…?

Pokiaľ sa naše vlastné dieťa nestane obeťou internetovej mašinérie, ktorá prináša aj úchylné ponuky a takéto lákadlá ono nevie ešte vyhodnotiť, ale ani im odolať – zatvárame uši i oči. Informácie, že sa niečo nepríjemné stalo tomu či onomu prehodíme cez plece, veď to nie je o nás… Chyba! Snažme sa byť zasvätení do toho, ako cítia a žijú naše ratolesti.

Zvedavosť, hormóny, zážitky

V čase dospievania zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu vzory v rodine, ale i prístup k informáciám a ich vysvetlenie. Dnes je to inak ako kedysi, keď našu zvedavosť či hormóny nepodporoval anonymný kontakt s niekým neznámym a tým zaujímavejším, ani ľahký prístup k vizualizácii, obohateniu fantázie. Tak, ako to dokáže zmiasť dospelého človeka v hodnotách, narobí to divy i s detskou mysľou, ale s oveľa nebezpečnejšími následkami. Myslime na to a zasiahnime skôr, než naše dieťa okúsi niečo, čo ho škaredo poznačí na celý život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #internet #Dôvera #voľný čas #komunikácia

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....