Naštrbené vzťahy v rodine – ako ich vylepšiť?

Nalomená dôvera, egoistické správanie, neochota prispôsobiť sa záujmom a potrebám ostatných, majetnícke postoje – to všetko narúša pohodu v rodine.

23.02.2014 17:00
rodina, výchova, dieťa, rodičia Foto:
Rodina by mala byť miestom, kde môžeme byť sami sebou...
debata

Je toho oveľa viac a každý má i svoje špecifické problémy, no základ pre lepšie fungovanie je najmä v individuálnom chcení…

Kde je vôľa, tam je cesta

Musíme najprv chcieť, až potom sa môže podariť niečo zmeniť. Nebojme sa iniciatívy, na prebudení spoločných záujmov a snahe stmeliť rodinu nie je nič čudné, nik nás nevysmeje, nemáme sa za čo hanbiť. A ak by sa predsa našla potvora, ktorú viac baví škodiť než robiť úžitok a prispievať k nemu, ignorujme ju. Príde čas, keď ju nejaká životná situácia pokorí.

Ohľaduplnosť, dôvera, zomknutie

Bez toho, aby sme brali ohľady i na druhých, jednali čestne a keď sa niečo vymkne z rúk vedeli sa ospravedlniť, bez vôle držať spolu – to nejde. Človek je omylný a každý má svoju povahu, individuálne potreby, ale v rodine by sme mali podporovať jeden druhého, vytvárať priestor, v ktorom sa môžu všetci cítiť uvoľnene, bezpečne, ako doma.

Vedieť komunikovať, pochopiť sa

Pre dobré vzťahy je nutné chcieť komunikovať, snažiť sa pochopiť i správanie toho, kto robí dusnú atmosféru. Nik to nemá ľahké – ani škôlkár, ani maturant, ani zamestnaní rodičia. Z role matky a otca sa „vypnúť“ nedá, navyše má fungovať aj partnerská láska a vášeň. Deti sú zasa pod neustálym tlakom okolia, skoro nič nemôžu a všetko musia. Rodina by mala byť miestom, kde môžeme byť aj sami sebou… S týmto darom sa ľahšie prekoná akákoľvek prekážka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #výchova #Dôvera

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...

+ Nájdenie radosti v malých veciach vám prinesie veľké šťastie.
Rozpočtová disciplína teraz položí základy budúcej...