Pre deti všetko, len nech to nezneužívajú

Dali by sme im aj modré z neba, ale ako to urobiť, aby nám neskákali po hlave?

21.02.2014 17:00
dieťa, výchova, láska, rodina Foto:
Ukazujme deťom svoju pravú tvár a zároveň hranice.
debata

Nájsť vhodný spôsob, akým prejavovať lásku, ale udržať si aj potrebný rešpekt, je často umenie.

Robme kompromisy, rozumne i citlivo

Zahŕňať deti láskou, nepreháňať to a zároveň im dať pocit istoty, dôvery a všetko namiešať tak, aby sa pod našimi krídlami cítili milované i v bezpečí, nie je ľahké. A naše ratolesti nám to nezľahčujú, prirodzene nás skúšajú – dobre vedia, že ich máme radi, ale občas túžia po niečom, čo nemôžu dostať a chcú to vymámiť všelijakými formami citového vydierania. Správame sa neraz voči nim podobne, používame rovnaké metódy na dosiahnutie cieľa, ale máme navrch, sme rodičia.

Mať priateľský vzťah, no odtiaľ potiaľ

Rešpektovať sa vzájomne, vedieť sa dohodnúť na kompromisoch, robiť ústupky a nepodmieňovať rozhodnutia štýlom „niečo za niečo“, je vo vzťahu rodič – dieťa hotová veda. Niekto dokáže mať s deťmi priateľský vzťah a funguje to, potlačí majetnícke pudy, nepotrebuje mať pocit, že má všetko pod kontrolou a rozhodovať o každom kroku svojho dieťaťa. Iný to nezvláda – je to v povahe, ktorú ťažko prerobíme. Dieťa by však vždy malo mať jasno v tom, prečo sa k nemu správame tak či onak, aspoň tu by sme mali byť absolútne féroví.

Úprimnosť nadovšetko

Deti by mali poznať aj naše slabosti a dostať ich podané tak, aby si nás i napriek tomu vážili, nezneužili to. Práve úprimnosť je tým najlepším článkom v rodinných vzťahoch, zachráni situáciu, ak všetko ostatné zlyháva. Áno, ukazujme deťom svoju pravú tvár a zároveň hranice, ktoré by mali rešpektovať. Podľa tohto vzoru sa budú správať i ony – čím skôr si tieto veci osvoja, tým lepšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #láska #výchova

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...