Deti vnímajú riziká internetu inak než dospelí

Detské vnímanie rizík online sveta sa často výrazne líši od toho, čo považujú za problematické dospelí.

14.02.2014 11:00
počítač, deti, internet, Foto:
Deti pri počítači môžu prísť do styku s nevhodným obsahom. Mnohé od neho sebauvedomelo odídu.
debata

Javy, ktoré staršia generácia vníma ako škodlivé, zároveň nemusia mať na deti nutne negatívne dopady. Naznačil to prieskum, ktorý pri príležitosti medzinárodného dňa bezpečnejšieho internetu zverejnili vedci z Inštitútu výskumu detí, mládeže a rodiny Masarykovej univerzity. Výsledky však podľa nich neznamenajú, že deti nepotrebujú vzdelávať v bezpečnom užívaní internetu.

Výskumníci odhalili, že niektoré problematické skúsenosti idú ruka v ruke s vývojovými potrebami detí, najmä s objavovaním identity a sexuality, budovaním vzťahov a rozvojom morálnych zásad. To, čo dospelí vnímajú ako riskantné správanie, môže byť bežnou súčasťou duševného vývoja tínedžera, ktorý sa po novom odohráva nielen v reálnom, ale aj virtuálnom svete.

Deti často nevidia zmysel v obmedzovaní ich online aktivít v záujme ochrany pred nástrahami internetu. Niektoré vecí jednoducho preventívne nerobia. „Nepríjemnému sexuálnemu obsahu alebo komunikácii čelia tak, že sa im jednoducho vyhnú,“ uviedol v tlačovej správe vedúci výskumného tímu David Šmahel. Ako únikové stratégie deti často spomínajú prechod na inú webovú stránku alebo zdržanlivosť pri zverejňovaní záberov z vlastného súkromia.

K všeobecne spomínaným problémom bezpečného internetu patrí zdieľanie vlastných fotiek so sexuálnymi prvkami. Podľa teenagerov zapojených do výskumu leží zodpovednosť za podobné správanie na tých, ktorí sa ho dopúšťajú. Opatrný prístup detí a ich povedomie o základných rizikách naznačujú niektoré autentické odpovede z prieskumu.

Experti však varujú, že zďaleka nie všetky deti vedia, ako sa nástrahám internetu vyhýbať. Vo výskume popisovali tiež mnoho zo svojich negatívnych skúseností s internetom, od takéhoto šikanovania po krádeže identity či problémy s komerčným obsahom. Deti tak podľa Šmahela treba naďalej vzdelávať – či už v škole, alebo prostredníctvom rodičov.

Brnenský vedecký tím je dlhodobo zapojený do európskeho výskumu Deti EÚ na internete. Vlani napríklad výskumníci zistili, že nástrahy internetu viac ohrozujú psychicky nevyrovnané deti. S negatívnymi javmi sa potom lepšie vysporiadajú deti, ktoré vyrastajú v stabilnom prostredí a ktorým rodičia vštepili zdravé sebavedomie.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #internet #riziká #vnímanie rizík

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...