Keď medzi sebou súperia staré mamy

Azda každý človek si želá, aby tu bola večne žena, ktorá mu darovala život, hoci to niekedy prizná až vtedy, keď jej už niet.

11.02.2014 10:00
stará mama, rodina, pletenie, voľný čas Foto:
Dobrý vzťah vnukov s jednou starou mamou môže tú druhú hnevať.
debata

Ak má šťastie na pekné manželstvo a zdravé deti, teší sa, že je tu pre neho i jeho rodinu opora v starej mame, no tieto dámy vedia občas narobiť i poriadne dusno.

Držať ich od seba…

Sú chvíle, ktoré nám dajú zabrať a stačí k tomu prítomnosť jednej starej mamy, nieto naraz dvoch. To bývajú strety rôznych pováh, ale najmä príležitosť súperiť, ktorá je lepšia babička, či svokra. V takomto súboji väčšinou nevyhráva nik a najlepšie je zvrtnúť dusno na humor. Ideálne je nedať dámam príležitosť vojsť do ringu a priameho súboja naživo, pretože sa iba zosmiešnia a nikomu to na nálade nepridá.

Skrotiť šelmy

Neuvedomujú si to, ale dokážu byť veľmi nepríjemné, manipulovať, citovo vydierať, násilne si vymáhať uznanie, snažia sa poštvať proti súperke celú rodinu. Vnúčatá majú aj tak svoj vlastný názor a cit, nevhodné správanie starých mám ich v ňom len utvrdzuje. Vedia dobre odlíšiť faloš od úprimnosti, slušnosť a skutočnú lásku od pretvárky. Celá tá nepekná komédia však dokáže vniesť napätie aj do vzťahu, ktorý chtiac-nechtiac spojil tieto šelmy.

Každá chce byť dokonalá

Nik to od nich nežiada, no chcú byť dokonalé, resp. sa takými cítia a očakávajú, že to okolie vidí. „Pre istotu“ tomu chcú pomôcť, nech je každý zorientovaný v tom, ktorá stará mama je ideálna a ktorá je tá nevydarená. Smutno-smiešny súboj vyvrcholí vždy len a len fiaskom.

Asertivita je tu viac ako vítaná

Ak chceme uchrániť manželstvo a vzťah detí so starými mamami od zbytočných naťahovačiek, môžeme urobiť len jedno – nezasahovať do toho príliš, nechať dámy, nech sa vyfarbia a napokon i samé stiahnu. Nepridávajme do ohňa, neviňme partnera za aroganciu svojej mamičky, ani deti. I keď byť objektívnym je v týchto situáciách veľmi ťažké…

debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #konflikt #stará mama #súperenie

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...