Deti dedia naše zlozvyky

Vstúpiť si do svedomia a obmedziť nezdravé návyky by sme mali kvôli sebe, ale urobiť tak i pre svoje deti.

25.01.2014 17:00
dieťa, zlozvyk, výchova, návyk Foto:
Nechcime zo svojich detí i vnukov vychovať gaučovú generáciu.
debata

Nejde iba o gény, v ktorých sa skrýva povaha človeka, ale aj o to, aké má vzory správania. Tie ovplyvňujú jeho konanie a môžu podporiť to dobré i to nesprávne.

Žiaden pohyb a do tela samé jedy

V práci viac sedíte ako beháte, ničíte si zrak pri počítači, v pauzách fajčíte a kávičkujete, nerváčite, že nestíhate (ale hlavne neviete vhodne ventilovať stres), pričom v tom pokračujete aj doma? Vaše deti to vidia a vnímajú, všetko sa na nich lepí, majú vás za vzory a ťažko sa sami orientujú v tom, čo je správne a čo nie. Ničíte zdravie a hodnoty nielen sebe, ale aj im!

Tuky, cukry, nadváha

Tvrdíte, že nemáte čas starať sa o svoje zdravie a podceňujete aj dohľad nad tým, čo konzumujú vaše deti a ako trávia voľný čas, ale na nákup plný jedov a hodiny pred televízorom sa čas nájde? Nechajte výhovorky škôlkárom a pokúste sa to zmeniť. Nechcete byť predsa ďalší infarktový pacient a zo svojich detí i vnukov vychovať gaučovú generáciu, napchávajúcu sa chipsami, kolou, či pizzami…

Snahou o zjednodušenie to komplikujeme

Chceme si veci uľahčiť a tak nakupujeme hlúposti, ktoré nám majú ušetriť čas pri príprave jedla, alebo vybavíme rodinný obed či večeru v rýchlom občerstvení kdesi v nákupnom centre. Popritom obeháme rôzne služby a máme pocit, ako sme zvládli kopec starostí jednou ranou. Ale prichádzame o vzácne chvíle, kde by malo byť cítiť vôňu domova, súdržnosť rodiny pri iných činnostiach, než pri hamburgeroch a naháňačke po obchodoch. To nikomu nepridá ani na fyzickom, ani na psychickom zdraví!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #výchova #zlozvyk #návyk

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...