Muž na materskej - na Slovensku stále novinka

Dnešná doba prináša úplne nové modely rodín. Nielen štandard - žena na materskej, pracujúci muž.

24.01.2014 10:00
muž s dieťaťom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Povedala to Dagmar Kéryová, manažérka programov Srdce Slovenska na tlačovej konferencii Rodina – základ spoločnosti aj biznisu, ktorá pracuje individuálne pri tvorení spôsobu, aké výsledky v práci ženy dosahujú. To je jej hlavná pracovná náplň. Skúsenosti odovzdáva do neziskovky Srdce Slovenska.

Majú Slováci predsudky voči mužom, ktorí ostanú namiesto ženy na materskej dovolenke? Podľa Kéryovej jednoznačne. „Môj postreh vychádza z toho, že sa stretávam so ženami, ktoré majú rozbehnutú kariéru, alebo sú jednoducho v situácii, kedy je pre rodinu ekonomicky výhodnejšie, aby sa vrátila do práce žena.“ V takom prípade preberie muž pozíciu ženy a ostane na rodičovskej dovolenke.

Vďaka predsudkom takíto muži vyznievajú v spoločnosti zvláštne. „Štandard žena doma, muž v práci už nie je jediným modelom rodiny. "Stále je viac prípadov rodín, v ktorých je to inak. Prečo je to inak – tých dôvodov je veľa,“ povedala ďalej Dagmar Kéryová pre Žena.Pravda.sk. Spresnila, že cieľom nadácie Srdce Slovenska je hovoriť o tom, že aj takéto veci existujú a keď sa pre taký model rodina rozhodne, je to OK. „Každá rodina nech si nájde taký model, aký jej vyhovuje,“ odkazuje.

A ako je to vo svete? Podľa Dagmar Kéryovej je tento trend oveľa častejší vo vyspelých západných krajinách. „U nás je to stále novinka, výnimka. Ja sama som študovala v zahraničí a poznám osobne ľudí, ktorí tento trend praktizujú, nedívam sa len na prieskumy. Vo svete je bežnejšie, že si partneri delia starostlivosť o deti a rodinu.“

Dobrým príkladom je vraj striedavá starostlivosť, ktorú čoraz častejšie uprednostňujú partneri po rozchodoch. „Keď sa muž dostane do situácie, že chce byť s deťmi, čo spraví, keď ich dostane na týždeň? Bude plnohodnotný rodič so všetkým, čo k tomu patrí,“ uviedla tiež Kéryová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #muž na materskej dovolenke

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...