Ak chcete kúpiť dieťaťu gitaru, výber nástroja nechajte na ňom

Ak vaše dieťa zatúži hrať na gitare, ideálne je, ak si prvý nástroj aj samo vyberie. Gitarový virtuóz radí, že najlepší výber prvej gitary sa odvíja od motivácie dieťaťa.

16.01.2014 16:00
gitara - dieťa hrá na gitare Foto:
Dobrý výber prvej gitary vôbec nie je podmienený ani cenou gitary, ani materiálom, z ktorej je vyrobená.
debata

„Najvhodnejšie je zobrať dieťa do obchodu a nech si vyberie samo, akú gitaru chce mať, akú má mať farbu a tvar,“ povedal známy slovenský gitarista Henry Tóth. Na čo je však potrebné dať pozor, je váha gitary. „Tá nesmie byť pre dieťa ťažká,“ zdôraznil gitarista, ktorý už 30 rokov spolupracuje so slovenskými a českými interpretmi.

Dobrý výber prvej gitary podľa Tótha vôbec nie je podmienený ani cenou gitary, ani materiálom, z ktorej je vyrobená. „Pravdaže, na gitary pre profesionálov sa používajú tzv. znelé drevá ako javor, jelša či mahagón, ceny takýchto gitár sa potom pohybujú v sumách od niekoľko tisíc eur vyššie,“ pripomenul gitarista, ocenený na Slovensku aj titulom Inštrumentalis­ta roka.

„Ale aj keď sa chcete naučiť šoférovať, nepotrebujete hneď jazdiť na luxusnom aute a s hrou na gitare je to podobné,“ poznamenal Tóth. „Dnes sa už naozaj dajú nájsť veľmi slušne hrajúce nástroje, ktoré nestoja veľa,“ uviedol. Dodal, že v súčasnosti sa na výrobu gitár používajú aj drevá, ktoré sa v minulosti štandardne nepoužívali, ako je buk či dub. „Prišlo sa na to, že v podstate každé drevo je akceptovateľné,“ objasnil hudobník.

Tóth si takisto nemyslí, žeby sa nevyhnutne malo začať hrou na akustickej gitare a až od tej prejsť ku gitare elektrickej. „Aj v tomto prípade je to naozaj na výbere dieťaťa,“ uviedol Tóth. „Ak chce elektrickú gitaru, je zbytočné mu kupovať ‚španielku‘, tá potom bude stáť v kúte a zapadať prachom,“ vysvetlil.

Ak niekoho hra na gitare naozaj „chytí“, nezáleží, na akom type gitary začal. „Ak začal hrať na akustickej, postupne si vyskúša elektrickú, ak začal hrať na elektrickej, časom príde na to, žeby mal zvládnuť aj akustickú gitaru,“ dodal Henry Tóth.

debata chyba
Viac na túto tému: #gitara #Henry Tóth #výber gitary pre dieťa

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....