Chcete vychovať génia, ale vyrastie zúfalec

Objaviť u dieťaťa talent a dokázať ho podporovať tak, aby sa to i jemu zdalo prirodzené, je niekedy ťažké.

11.01.2014 17:00
dieťa, výchova, génius, záujem Foto:
Vo výchove zvoľte zdravú strednú cestu a nekradnite dieťaťu detstvo.
debata

Najmä, ak je zo strany rodiča veľký tlak na dokonalosť a predovšetkým jeho vízia, že vychová profesionála nevídaných kvalít.

Samo nevie, čo je preň dobré?

Niektorí rodičia majú premyslenú budúcnosť dieťaťa už pri prebaľovaní plienok. Takého človiečika čakajú krušné chvíle, hlavne v prípade, že sa predstavy rodičov a schopnosti dieťaťa vôbec nestretnú. A ak sa zaujímavý talent skutočne objaví, ale sú naň kladené také nároky, že je neskôr ťažké posúdiť, čo je iba vydreté a čo mimoriadne nadanie – tiež to nie je žiadna sláva. Dieťa si vytrpí a v dospelosti ho čaká krutý boj na konkurenčnom poli, alebo z neho zuteká a rodičia ničomu nerozumejú, hodnotia to ako zlyhanie ich génia.

Rozvíjať talent, ale nekradnúť detstvo

Kapacity dieťaťa môžu byť veľké, ale prirodzene k svojmu veku potrebuje sociálny kontakt s rovesníkmi a dostatok voľného času. Zvládať okrem školských povinností aj dennodenný tréning v rámci záujmovej aktivity, v ktorej vyniká a mať aj kamarátov i bežné koníčky – to nie je ľahké. Ak sú možnosti podporovať ho v talente materiálne i ľudsky, je to úžasné, ale mala by tu byť zdravá stredná cesta a nekradnúť mu detstvo, nebrániť mu v iných záujmoch.

Každý ho obracia na svoj obraz

Skutočné peklo pre dieťa či dospievajúceho človeka je vtedy, keď je na neho vyvíjaný tlak z viacerých strán a rodičia i ďalšie príbuzenstvo v ňom vidia hneď niekoľkých géniov. Jeden na neho tlačí so športovými výkonmi, iný by ho rád videl v umeleckej sfére a niekto v ňom cíti potenciál na počítačového experta. A tak sa v tom stráca, potláča v sebe to, čo ho skutočne baví. Práve na to by sme nemali zabúdať – podporovať nielen podmienky, ale dať priestor, aby sa človek sám zorientoval v tom, čomu sa chce venovať a v čom by dokázal byť najlepší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #výchova #génius #záujmy

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...