Ako prežiť hádky medzi vami a deťmi

Večne sa niečo pritrafí, kvôli čomu je u vás doma napätie? Netrápte sa, nie ste výnimka, hlavne neobchádzajte problémy, všetko sa dá vyriešiť.

05.01.2014 10:20
hádky v rodine, konflikt matka a dcéra Foto:
Vždy je to o komunikácii a ako dospelí by sme mali vedieť, že dieťa vníma svet inak ako my.
debata

Jedno prehrmí, ďalšie sa vynorí

Už si vydýchnete, že je problém zvládnutý a je tu ďalší! Prijmite to za fakt, jednoducho idylické to nebude nikdy. Vždy je tu niečo, s čím si musíte poradiť, pričom názorový, vekový i záujmový rozdiel medzi rodičmi a deťmi je stále dosť veľký. Dôležité je chápať jeden druhého a na pravidlách trvať do tej miery, aby sa nik necítil pošliapane, menejcenne, nedôstojne.

Výchova – tenký ľad

Výčitky by mali byť zrozumiteľné, napomenutie či pokarhanie adekvátne prečinu. Vždy je to o komunikácii a ako dospelí by sme mali vedieť, že dieťa vníma svet inak ako my, malo by rozumieť nášmu správaniu a správne ho vyhodnotiť. To je úloha rodiča – vedieť usmerniť, používať vhodné výchovné metódy, vyberať slovník a pôsobiť tak, aby dieťa neostalo zmätené, ponížené či urazené, plné nenávisti, vzdorovitosti, chuti vrátiť úder.

Priznať i vlastné chyby, byť dobrým vzorom

Ak chcete vo výchove uspieť, nemali by ste zabúdať na vlastné nedostatky, ktoré neraz deti iba zdedia či kopírujú. Ak si ich uvedomujete, snažte sa ich odstraňovať a túto snahu by mali vidieť i vaše ratolesti. Buďte autoritatívni rodičia, ale hlavne féroví. Nezabúdajte byť aj kamarátsky, vedieť i pochváliť a odmeniť, dať priestor aj na spoločnú zábavu, milé slovo, otvorený rozhovor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádky v rodine #konflikty s deťmi #zvada

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...