Ste tehotná? Doprajte si túto informáciu s úsmevom

Plánujete bábätko? Aj tak sa pripravte na šok, ktorý vám naznačia dve čiarky.

21.10.2013 17:30
debata
Dve čiarky môžu spôsobiť šok. Pripravte sa naň. Foto: SHUTTERSTOCK
tehotenský test, tehotná žena Dve čiarky môžu spôsobiť šok. Pripravte sa naň.

Okolie tlačí
Áno, chcete dieťa. Máte na to vek, má ho už kopa vašich rovesníčok. A nielen jedno, niektoré už majú aj dve, iné stihli tri. Okolie a doba vás tlačí k tomu, aby ste porodili dieťatko aj vy. Napokon, možno vám už tikajú biologické hodiny, máte po svojom boku úžasného chlapa a takmer ideálne podmienky. Aj v takýchto prípadoch vás môžu dve čiarky zaskočiť. Pripravte sa teda na celú škálu pocitov. Možno si od radosti poplačete, alebo to budete chcieť okamžite vytrúbiť celému svetu. Rátajte aj so strachom, na ktorý ste počas „skúšania“ nemysleli. Určite sa dostaví a nesúvisí s ničím iným ako so zodpovednosťou.

Neplánované?
Aj keď ste však v inej situácii – dieťa ste ani vy, ani partner, ktorého poznáte krátko, ani náhodou neplánovali. Pocit, keď neprichádza menštruácia, bolia vás prsníky alebo vám prišlo nečakane nevoľno, vás začnú prenasledovať. Informáciu o tom, či ste v druhom stave, budete chcieť vedieť čo najskôr. Sú však aj iné prípady. „Partnera som poznala krátko, no cítila som, že je ten pravý. Veľmi som túžila otehotnieť a možno aj preto som vždy cítila plejádu pocitov a všetky som si googlovala. Všetky mi hovorili, že som tehotná,“ smeje sa 26-ročná Tamara, ktorá sa však bála spraviť si tehotenský test. „Aj keď som po otehotnení túžila, prekliato som sa bála. Ten pocit totiž nie je jednoznačný. Sprevádzaný je toľkými neistotami – napríklad, čo na to povie chalan.“

Test u kamarátky
Hoci kamarátka jej každý deň vytrvalo písala, aby si už konečne urobila tehotenský test, ona váhala. „A prišla som na to, prečo. Jednoducho, nechcela som sa o svojom tehotenstve dozvedieť na záchode, sama so sebou. Radšej som bola ochotná vyčkať do menštruácie a dopriať si príznaky, ktoré ma dovtedy na tento stav upozornia a ja sa na to budem môcť pomaly pripraviť. Podľa mňa môže test spôsobiť veľký šok.“ Ak však chcete eliminovať tento šok, zabezpečte si podporu. Dohodnite sa s kamarátkou, choďte k nej na návštevu, urobte si voňavý čajík a zakusnite sa do svojho obľúbeného keksíka. Poproste kamarátku, aby vám bola oporou. Je to lepší variant, ako si robiť tehotenský test v kúpeľni. V prípade, že tehotná nebudete, obíde tento stres partnera. A nezabudnite: To, čo nevyšlo, nevyjsť pre nejaký dôvod malo!

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #plánovanie bábätka #dve čiarky #tehotenský test

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...