Brychtová dôchodok ružovo nevidí. Ale potešila by sa vnúčaťu!

Moderátorka Katarína Brychtová vek netají. Má 46 rokov a stále dostatok pracovných príležitostí, čo si samozrejme váži a uvedomuje, lebo niektorí jej kolegovia toľko šťastia nemajú.

03.10.2013 12:10
Katarina Brychtova Foto: ,
Katarína Brychtová.
debata

„Viem, že to nemusí trvať večne a o rok môže byť všetko inak, ale teraz sa cítim dobre. Už nemusím viac študovať a možno mám viac práce, ale aj viac času sa jej venovať. Môžem si ju vychutnať inak ako povedzme pred rokom,“ povedala pre Žena.Pravda.sk.

V januári to bude už desať rokov, čo moderuje reláciu Pošta pre teba. Za tých desať rokov sa vraj v jej živote veľa zmenilo. „Nesmierne veľa udalostí, dojmov, zážitkov, lásky a všetkého pekného aj menej pekného sa za ten čas premlelo. Deti vyrástli,“ vymenovala žena, ktorá si uvedomuje, ako čas letí a spomalí sa len na chvíľu cez prázdniny.

Ak by mala zhodnotiť, ktoré životné obdobie bolo najnáročnejšie, tak asi to bol rok, kedy sa jej narodil syn Jakub (18). „V tom čase sme boli chudobní a aby sme mohli normálne fungovať, musela som ísť pracovať. Stále som tiež bola na pochybách, či sa dieťaťu venujem dosť, potom zas, či nezanedbávam prácu. Nájsť rovnováhu medzi tým nebolo ľahké, ale ustáli sme to.“

Okrem syna má Brychtová ešte staršiu dcéru Katarínu. Keď sa narodila, bola študentka a na rok po treťom ročníku prerušila školu. „V štvrtý rok prišla revolúcia, takže som v pokoji doštudovala – počas toho roka som robila už len absolventské predstavenia,“ zaspomínala si moderátorka na materstvo. Nevedela by si predstaviť, že by deti mala neskôr, okolo 35-ky. Dnes sa vďaka tomu môže skoro tešiť na vnúčatá.

Či sa na túto rolu už cíti? „Ja som sa necítila ani na rolu matky, keď som mala dvadsať rokov a otehotnela som. To je jednoducho život, tak to prišlo. Ale keby som sa stala babičkou, určite by som to akceptovala a snažila sa situáciu zvládnuť najlepšie, ako viem. Tešila by som sa, veď deti sú naša najväčšia radosť. Takže áno, viem si to predstaviť, áno, cítim sa na to,“ usmiala sa.

Do bratislavského Centralu prišla v stredu podporiť zbierku Lienka pomoci. Spolupatričnosť so staršími vyjadrila aj tým, že si nechala nafarbiť vlasy na sivo. „Máme tu množstvo ľudí, ktorí majú pocit krivdy. Celý život pracovali a dnes si nemôžu užívať ako dôchodcovia z iných krajín, ktorých tu vidíme usmiatych nakupovať.“ Prijala by tiež, keby sme im dávali viac úcty a pozornosti, ktorú si zaslúžia. Nestojí nás to žiadne peniaze. „Všetci raz budeme starí a myslím si, že nie všetci si to uvedomujeme. Staroba má aj množstvo negatívnych vecí, takže ja by som sa to snažila starým ľuďom čo najviac uľahčovať.“

Moderátorka má doma veľkú knižnicu. „Vravím si, že tie knihy budem čítať, "keď budem mať čas“. Možno to bude práve na tom dôchodku. Ale zástankyňa odkladania vecí, ktoré máme radi, nie je. „Čo vás baví, robte teraz,“ odkazuje. „Lebo nikdy neviete, čo príde. Treba to spraviť čo najskôr! Ja nie som typ človeka, ktorý si odkladá veci na "neurčito“."

Napokon, svoj dôchodok nevidí príliš ružovo. „Myslím si, že budeme pracovať veľmi dlho. Inak však jasnú predstavu o dôchodku nemám. Nepredstavujem si, že ostanem sedieť doma a budem čítať knihy.“ Kým môže a má príležitosti, chce pracovať. A potom? „Veď môžem robiť aj vrátničku. Tam potom môžem čítať tie knihy,“ zhodnotila na záver s úsmevom.

„Staraj sa aj ty o dôstojnú starobu seniorov“ je výzva 4. ročníka verejnej zbierky Lienka pomoci. Staroba sa nás totiž dotýka. Z roka na rok každého oveľa viac. Iniciatíva známych osobností a verejnosti zafarbiť si dobrovoľne vlasy na sivo reálne pomáha zaplatiť mesačnú starostlivosť na pomoc odkázaných seniorov. Verejná zbierka pre Lienku pomoci v uliciach Slovenska sa uskutoční v piatok, 4. októbra. Viac informácií o kampani možno nájsť na webovej stránke www.lienkapomoci.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #staroba #Katarína Brychtová #vnúča

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...