Zábava dnešných detí – fotiť sa a všetko zverejňovať

Keď práve nesedia doma, trávia čas fotografovaním svojich grimás, alebo akejkoľvek bezvýznamnej činnosti a zahlcujú tým sociálne siete.

24.09.2013 17:00
fotografovanie, dieťa, záujem Foto:
Fotografovanie u detí nemusí byť len nevinnou zábavkou.
debata

V nejednom prípade však nejde len o nevinnú zábavku, najmä ak bez súhlasu odfotia alebo natočia napríklad učiteľa a verejne ho strápnia.

Morálka je im veľakrát cudzia

Na školách už sú zakotvené vo vnútorných školských poriadkoch zákazy fotenia, natáčania audio a video záznamov bez súhlasu spolužiakov a vyučujúcich, na ktorých je zameraný objektív či kamera. Niekomu sa to môže zdať i smiešne, no určite nie tým, ktorí už boli nevhodne verejne zosmiešnení. Pravda bohužiaľ je, že dnešné deti naozaj nemajú veľké morálne zábrany, čo pramení v mnohých prípadoch aj z nedostatočného záujmu rodiča a z príliš voľnej výchovy.

Raz zombie, inokedy topmodelka

Okrem toho, že decká dnes nemajú v úcte autority a akosi sa im často nedarí ani zachovávať rešpekt a slušnosť medzi rovesníkmi, pri zábavke fotenia a natáčania robia opice aj sami zo seba. Vychytené sú snímky zohavujúce tvár, najlepšie aj s pomocou tony líčidiel. Kontrast k tomu tvoria taktiež obľúbené fotografie, ale úplne opačného druhu – vyfintiť sa do krásy podľa najnovšej módy a podobať sa svetovej pop star či playmate.

Hlavná zásada – nebyť prirodzený?!

Dá sa polemizovať, odkiaľ sa berie tá nezmyselná snaha mladých o neprirodzenosť. Nechcú byť normálnymi, obyčajnými ľuďmi, boja sa priemernosti, túžia byť ako mediálne známe osobnosti, alebo sa aspoň výrazne odlíšiť od davu. A strácajú pritom to najvzácnejšie – svoju jedinečnú osobnosť. Namiesto toho, aby si spolu prezerali fotografie napríklad z rodinných výletov, ukazujú sa jeden druhému v pózach, ktoré im nijako nesedia, pretekajú sa, kto je viac umelý. Ide o smutný fakt doby a iba záujmom rodičov a pedagógov sa to dá ako tak ustriehnuť. Určiť pravidlá, zvoliť prijateľnú metódu ako ich infikovať medzi mladých a aktívne sledovať, ako sa to ujíma v praxi.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #sociálne siete #fotografovanie

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...