Pravidlá pravidelného stravovania detí

Pravidelná desiata a olovrant zabraňujú hladu a dodávajú energiu na učenie a športové aktivity.

21.09.2013 11:00
dieťa, výživa, zdravá strava, stravovanie Foto:
Vytvorme deťom celoživotný návyk pravidelného stravovania sa.
debata

Ich podávanie deťom je veľmi dôležité nielen pre ich správny vývin, ale najmä na vytvorenie celoživotného návyku pravidelne sa stravovať.

Nečakať na hlad

Ak školák čaká na chvíle zvierania prázdneho žalúdka, závraty, nedostatok energie či podráždenosť, je to pre jeho organizmus zlé. Treba ho poučiť, že pre správny metabolizmus je to nezdravé a hladu treba predchádzať.

Odmerať správne porcie

Pri príprave desiatej a olovrantu treba nachystať porcie vhodnej veľkosti, aby sa dieťa zbytočne neprejedalo. Používajte preto odmerky alebo lyžice, šálky alebo váhu. Nie je veľmi vhodné odhadnúť množstvo „podľa oka“.

Určiť čas konzumácie

Už názov desiata hovorí o približnom čase jej konzumácie. Ak máte obed na poludnie a večeru až neskoro popoludní, pravdepodobne okolo tretej alebo štvrtej hodiny popoludní mávajú deti hlad. Túto dobu určite ako čas olovrantu.

Konzumovať bielkoviny

Ktoré dieťa by nelákalo občerstviť sa potravinami, ktoré ukoja chuťové bunky, napríklad sladkosti. Vyberať si však treba múdro a konzumovať potraviny, ktoré obsahujú vysoké množstvo bielkovín a ponúkajú trvalú energiu.

Jesť šťavnaté potraviny

Potraviny bohaté na vodu väčšinou obsahujú menej kalórií a navyše obsahujú aj veľa vlákniny. Naproti tomu suché občerstvenie býva často bohaté na kalórie a môže obsahovať veľa sacharidov, ktoré zapríčiňujú skorý hlad.

Pamätať na vlákninu

Občerstvenie bohaté na vlákninu udrží školákov dlhšie sýtymi, okrem toho ho stačí menšie množstvo, ako potravín s vysokým obsahom sacharidov alebo tukov. A navyše vláknina podporuje správne zažívanie tráviaceho traktu.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #stravovanie #vláknina

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...