Vybrať zubára pre dieťa nebýva vždy jednoduché

Zdalo by sa, že pri výbere pediatra, detského zubára či iného odborníka majú dnes rodičia voľnú ruku a môžu si vybrať kohokoľvek. Nie je to celkom tak.

17.09.2013 13:30
zubár, dentista, lekár Foto:
Ak máte veľké šťastie, vaše dieťa sa dostane do starostlivosti skúseného odborníka.
debata

Niektorí lekári (či polikliniky) ešte i dnes praktizujú systém obvodov, do ktorého vás zaradia k príslušnému odborníkovi podľa ulice, na ktorej bývate. Naopak, u súkromných lekárov žiadne obvody neplatia, zato vy zaplatíte nemalé peniaze nielen za vyšetrenie, ale i za konzultáciu, predpísanie liekov a podobne. Ak máte veľké šťastie, vaše dieťa sa dostane do starostlivosti skúseného odborníka, ktorého mu sami vyberiete a jediné, čo budete potrebovať, je kartička poistenca. Ale nájsť takého je naozaj ako hľadať ihlu v kope sena.

Zaujímalo nás či ste mali problém nájsť svojmu dieťaťu dobrého zubára a koľko vás takýto „špás“ stojí.

Ivana Matúšková (33)
Do troch rokov dieťaťa sme nijako špeciálne nepotrebovali zubára pre deti, a tak som ho ani nehľadala. Dala som si záležať na starostlivosti už odvtedy, keď im vyšiel prvý zúbok. Najskôr som zúbky čistila iba navlhčenou gázou, neskôr sme dokúpili zubnú kefku i pastu. Keď mali moje dcérky tri roky a nastúpili do škôlky, šli sme na prehliadku k veľmi milej pani doktorke Lenharčíkovej, ku ktorej vtedy patrili všetky škôlky v meste. Boli sme nadmieru spokojní, lebo táto doktorka je veľmi milá a má skvelý vzťah k detičkám. Problém nastal, keď dievčatá nastúpili do školy, kde nebol školský zubár. A tak už ako šesťročné začali navštevovať moju zubárku, ktorá sa však nešpecializuje na deti. Našťastie, chodia k nej len na preventívne prehliadky, lebo zatiaľ majú zdravé zúbky. Ich ošetrenie ma zatiaľ nestálo ani cent.

Katarína Horváthová (36)
Syn chodil najskôr k školskej zubárke, no neboli sme spokojní. Po zaplombovaní zuba mu plomba vydržala v lepšom prípade dva mesiace a potom vypadla. Neplatili sme síce nič, ale taká bola aj kvalita služby. Keďže som nechcela, aby každú chvíľu sedel v zubárskom kresle (lebo syn to veľmi ťažko znášal), rozhodla som sa nájsť zubného lekára súkromníka. Keďže ja i manžel máme podnikového zubára, ktorý deti neberie, syna sme tam prihlásiť nemohli. Nuž sa začalo pátranie po internete, pýtali sme sa známych, rodiny, či niekoho naozaj dobrého nepoznajú. Nakoniec nám pomohla internetová stránka pre mamičky. A aby som si overila, či je pani doktorka naozaj odborníčka a má dobré referencie, pozrela som i internetovú stránku, kde sa nachádzajú referencie na lekárov. O pár dní sme už boli pacientmi úžasnej pani doktorky. Bohužiaľ, cena za starostlivosť je o dosť vyššia ako u školskej zubárky. Nám to však za to stojí.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #starostlivosť #lekári #zubár

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....