Zakázať deťom sladkosti či nie?

Čoraz viac rodičov praktizuje zdravé stravovanie seba i svojich detí. Vyrábajú vlastný kváskový chlieb, kupujú iba zeleninu a ovocie z bio fariem alebo si pestujú vlastnú vo svojej záhrade.

11.09.2013 07:00
sladkosti, cukrovinky, ovocie, zdravá výživa Foto:
Zákazy, ale ani benevolentné jedenie všetkého sladkého, nie sú správne.
debata

Namiesto sladených džúsov dávajú deťom piť čistú vodu. Nechodia obedovať do fast foodov a radšej deťom pripravujú domáce zdravé jedlá. Do stravy zaraďujú „zabudnuté“ potraviny ako pohánku, špaldu, červenú šošovicu, cícer či bôb. Samozrejmosťou je i kúpa mäsa z domáceho chovu. Ak deťom dajú múčnik, tak jedine taký, ktorý upečie mama či stará mama. Biely cukor v ňom nenájdete. Používajú med, prípadne hnedý trstinový cukor.

A teraz trocha z praxe…

Nuž, nedávať dieťaťu sladkosti je naozaj chvályhodná vec. Dá sa to však praktizovať len dovtedy, kým dieťa nepríde do jasieľ či materskej školy. Nie všetci rodičia sú totiž takí uvedomelí, a tak na oslavách narodením či menín dostane i váš potomok lízanku, cukríky či čokoládku. A skúste to zobrať dieťaťu, ktorému boli maškrty tri roky odopierané. Bude ho to lákať oveľa viac. Alebo inak, strava v materských školách rozhodne nepatrí (až na malé výnimky) k tým „bio a racio“. Deti v nich bežne dostávajú vodu so sirupom, na varenie sa používa biela múka a cukor, každú chvíľu majú deti nejaké múčne jedlá a naopak, minimum zeleniny a ovocia. Takže ak vaša ratolesť musí zostať počas celého dňa v materskej škole a stravovať sa tam, iba ťažko zabezpečíte zdravé stravovanie bez sladkostí.

Sladkosti. Áno či nie?

Väčšina nami opýtaných mamičiek sa zhodla v tom, že je fajn, ak dieťa naučíte na zdravé stravovanie a obľúbi si najmä zeleninu, ovocie a strukoviny, ale všetko s mierou. Navyše, úplne zakázať sladké asi veľmi nejde. Treba si uvedomiť, že „nie je sladkosť ako sladkosť“. Je rozdiel, či dieťaťu dovolíte dve horalky alebo dva ovsené koláčiky či inú doma spravenú maškrtu. Tabu by mali byť sladené sýtené nápoje, džúsiky a malinovky. V záujme dieťaťa je i to, aby ste čítali zloženie na obaloch výrobkov. Nie všetko, čo sa tvári zdravo, je naozaj zdravé. Striktné zákazy ani benevolentné jedenie všetkého sladkého, čo dieťa uvidí, nie je správne. Rodičia by mali mať dve zásady. Prvou z nich by malo byť to, že sladkosti vyberajte skôr tie zdravšie, bez éčiek, bieleho cukru a rôznych pridaných látok. Druhou zásadou je (a tam neustúpiť!), ak sladkosť, tak až po obede, nikdy nie pred ním.

debata chyba
Viac na túto tému: #sladkosti #bio ovocie a zelenina #bio farma #zdravé stravovanie

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....