Nočná mora rodiča – puberta dieťaťa

Niekto si na svoje dospievanie a naťahovačky s rodičmi, učiteľmi i celým svetom pamätá a chápe vlastné dieťa, iný sa s tým odmieta stotožniť a zvyšuje doma napätie.

31.08.2013 14:00
tínedžer, matka, dcéra Foto:
Udržte si s dieťaťom priateľský vzťah a budete všetci šťastní.
debata

Bohužiaľ neraz i tí, čo ich puberta chytila až v neskoršom veku a neopúšťa ich ani v dospelosti, nie sú príliš tolerantní.

Tvrdá hlava

Keď dieťa s niečím zanovito nesúhlasí, je problém, o to väčší o čo viac nám záleží na tom, aby sa prispôsobilo situácii. Ak sa nám ťažko vciťuje do jeho postoja, skúsme aspoň zmierniť tlak, uľaví sa i nám. Nechajme dieťa vydýchnuť, dajme mu čas na premyslenie a zároveň vylíčme veci tak, aby malo pocit, že má možnosť voľby a že sú tu i preň zrejmé výhody.

Odvrávanie

Čudujeme sa, keď dieťa vzdoruje, keď papuľuje a najčastejšou odpoveďou na akúkoľvek otázku je myknutie plecom, ale chyba môže byť aj v ranej výchove. Pri rozmaznávaní či nevšímaní si dieťaťa v jeho sociálnom správaní už v útlom veku, môže dôjsť k podpore negatívnych vlastností. Tie sa naplno rozvinú a v puberte s ním niet rady. Nemá úctu k starším, ani k autoritám, nectí skutočné hodnoty, má pocit, že všetko môže a že to čo sa nemá, sa mu prepáči. Už odmalička by sme mali dbať na vhodné vzory, zdôrazňovať rešpekt, vďaku, pokoru, ochotu, spoluprácu – v komunikácii a vôbec v každej možnej situácii.

Uletené nápady

Pokiaľ má dieťa len trochu odvážnejšie nápady, chytá záchvaty smiechu z ničoho, alebo ho pobaví nejaká hlúposť, je to znesiteľné štádium puberty. Bavte sa s ním, uvoľnite sa, vráťte sa do svojho detstva. Je to vždy lepšie, než keď na vás hrá formu, ukazuje vám otrávenú tvár a nedá sa s ním vyjsť medzi ľudí. A ak spolu viete hovoriť aj o vážnejších veciach, akceptuje vaše názory a rady, vyhrali ste. Udržte si tento priateľský vzťah a budete všetci šťastní.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #výchova #tínedžer #puberťák #správanie

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...