Ľaváci v prvej triede

Všimli ste si, že vaše dieťa využíva na bežné úkony viac ľavú ruku ako pravú?

30.08.2013 09:00
žiak, prvák, ľavák Foto:
Jednoduchým testom zistíte, či je vaše dieťa ľavák.
debata (1)

Máte obavy, či nebude mať problémy alebo zaostávať za ostatnými deťmi? Desať percent populácie využíva ako svoju dominantnú ruku ľavú. Našťastie je už násilné preúčanie ľaváka na praváka minulosťou. O tom, kedy sa u detí vyhraňuje dominancia ruky, hovorí špeciálna pedagogička Světlana Drábová: „Väčšinou sa dominancia ruky vyhraní medzi 5. až 6. rokom života dieťaťa. Dominanciu ruky diagnostikuje pri vyšetrení špeciálny pedagóg. Pokiaľ nie je ruka vyhranená, treba ukladať pomôcky do stredu pracovnej plochy dieťaťa (napr. lyžice, príbor, ceruzky, pastelky, nožnice), aby sme mu nepodsunuli nesprávnu dominantnú stranu.“

Najväčšou chybou rodičov je intuitívne podávať deťom veci do pravej ruky, ako aj ukazovať im praktické činnosti pravou rukou. Podobným prípadom je, keď deti pozorujú svojich rodičov pravákov alebo kamarátov a vidia ich používať pravú ruku. Nechcú vyčnievať z radu alebo sa odlišovať, a preto skúšajú veci robiť tiež pravou rukou, aj keď sa pri tom necítia prirodzene. To, že dieťa je ľavák, nie je žiadny hendikep ani dôvod na doklad školskej dochádzky. Problém nastane, pokiaľ dieťa nemá ešte vyhranenú dominantnú ruku. „Nevyhranená dominancia ruky je dôvodom k odkladu školskej dochádzky. Asi u dvoch percent populácie nedôjde k vyhraneniu dominantnej ruky, potom je vhodné riadiť sa dominanciou oka a nohy. Pokiaľ ani tie nie sú vyhranené, treba sa prikloniť k pravej ruke. Rozhodne nie je dobré písať či kresliť oboma rukami,“ vysvetlila.

Život a najmä nástup do školy malým ľavákom uľahčíte zaobstaraním správnych pomôcok. Problémy môžu nastať, pokiaľ sa dieťa bude trápiť s pomôckami pre pravákov. Napríklad špeciálne ergonomické perá majú v oblasti úchopu naznačené nekĺzavé priehlbiny, kam jednoducho zapadne palec a ukazovák ľavej ruky školáka a prirodzene sa tak naučí držať pero správne. Pomôcky ako perá, nožnice, strúhadlá, dostať aj v klasickom papiernictve a špeciálnejšie pomôcky ako pravítko, zošity nájdete v špeciálnych internetových obchodoch pre ľavákov. Väčšinou sú označené písmenom L, ako left (z angl. ľavá). Keď bude dieťa staršie, je dobré mať aj kuchynské potreby vo variante pre ľavákov, ako škrabka na zemiaky, otvárač konzerv, nôž na chlieb.

Jednoduchým testom zistíte, či je vaše dieťa ľavák, alebo pravák

  • Vkladanie koráľov do fľaše. Dieťa postupne vkladá do fľaše 10 koráľov. Pohyby vykonáva rýchlo, ale opatrne, aby korále nerozhádzalo. Keď pritom pracuje iba pravou rukou, jeho dominantou rukou je pravá ruka, keď ľavou, tak ľavá.
  • Vhadzovanie loptičiek do škatule. Dieťa vhadzuje loptičky do škatule jemne a opatrne, celkom trikrát. Takto zistíme, ktorá ruka je dominantná.
  • Navliekanie koráľov. Dieťa navlieka korále buď na niť, alebo koráľmi niť prevlieka. Rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch, tiež zaznamenávame dominantnú ruku. Dominantná je tá, ktorá vykonáva pohyb.
  • Stavanie kociek. Obratnejšia ruka kladie na seba kocky vyššie a vyššie tak, aby veža nespadla.
  • Umývanie rúk. Ukazuje, ako si umýva palec a ruku. Dominantná je ruka, ktorá umýva palec.
  • Kresba domčeka. Kreslí domček najskôr jednou a potom druhou rukou. Kresba dominantnej ruky je obratnejšia, prepracovanejšia, istejšia a väčšinou i menšia. Takmer rovnaké domčeky ukazujú na nevyhranenosť či zmiešanú dominantnosť.
  • Obracanie obrázkových kariet. Dieťa obracia karty najskôr jednou a potom druhou rukou. Robí to, ako najrýchlejšie dokáže. Meriame čas výkonu jednej a druhej ruky. Dominantná ruka je rýchlejšia.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #prvák #ľavák #ľaváctvo

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....