Dojčeným bábätkám stačí aj v horúčave len materské mlieko

Dojčeným bábätkám nie je potrebné v horúčave podávať žiadne ďalšie tekutiny.

07.08.2013 17:30
dojčenie, pitný režim, výživa Foto:
Bábätká pijú v horúcich letných dňoch materské mlieko častejšie.
debata (3)

Zatiaľ čo dospelí majú v horúcich dňoch vypiť za deň asi tri litre vody, potreby dojčiat pokryje materské mlieko, hovorí predsedníčka Laktačnej ligy, lekárka Anna Mydlilová. Propaguje dojčenie ako najprirodzenejšiu výživu dieťaťa. V čase prázdnin a cestovania má dojčenie aj ďalšiu výhodu. A to, že kŕmenie nie je nutné vopred pripravovať a hygiena je zaistená.

„Materské mlieko je dobrým zdrojom tekutín. Obsahuje 85 percent vody, takže nie je nutné, aby sa dojčenému dieťaťu dodávala voda. Ani v trópoch, kde majú oveľa väčšie horúčavy, niekedy aj päťdesiat stupňov Celzia, sa dojčatám nič nedáva,“ povedala Mydlilová pre ČTK. Podľa odporúčaní by deti mali byť plne dojčené do pol roka veku, potom je možné začať ich jedálniček rozširovať. Dojča pije v horúčave častejšie a berie si len „predné“ mlieko, ktoré obsahuje laktózu, a nie je až tak obohatené o tuky. „Dieťa pije v horúčave aj dvanásťkrát, pätnásťkrát za deň. Niekedy sú mamičky zaskočené, že sa režim dojčenia zmenil. Je to tým, že dieťa pije krátko, len na smäd, nie na hlad,“ vysvetlila lekárka.

V pôrodniciach, ktoré sa zapojili do celosvetového hnutia Baby friendly hospital (BFHI), teda sú „priateľské k deťom“, sa mamičky môžu dozvedieť, že dieťa si samo reguluje počet dojčení na smäd a na hlad. Plaketa BFHI, udeľovaná organizáciou UNICEF, bola doteraz udelená 27 slovenským nemocniciam. Ďalších 7 nemocníc sa do programu prihlásilo.

Pri dojčených deťoch sa tekutiny začínajú pridávať až od desiateho mesiaca veku, deťom na umelej výžive od šiesteho mesiaca. „Dieťa má ešte prvotné reflexy, samo sa k prsníku dostáva, krauluje, rúčkami si pomáha, masíruje prsník, čo pomáha na spúšťanie tvorby mlieka,“ opísala lekárka. Podľa štatistikov nebolo nikdy dojčených len päť percent detí. Pri prepustení z pôrodnice je dojčených až 96 percent detí, do šiestich týždňov 85 percent a do pol roka 62 percent. Dôležitosť dojčenia pripomína Svetový týždeň dojčenia v období 1. až 7. augusta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #dojčenie #bábätká

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...