Rodinné financie. Ako to máte vy?

Už naše staré mamy vraveli, že najväčšie zlo v rodine sú financie. Ak chýbajú, vznikajú hádky, ak ich je veľa, kazia charakter.

03.08.2013 17:00
rodinné financie, rodina, sporenie, hospodárenie Foto:
Partneri sa musia dohodnúť, ako budú domácnosť financovať.
debata

Bohužiaľ, bez peňazí nevieme existovať a už dávno je za nami obdobie, keď žena nemusela chodiť do zamestnania, starala sa o domácnosť, deti či statok. Dnes je doba iná. Pracovať musia obaja manželia. Zvyčajne však nezarábajú rovnako, a tak sa musia už na začiatku spolužitia dohodnúť, ako budú domácnosť financovať, či budú mať peniaze spoločné, alebo bude každý z partnerov financovať zo svojho príjmu určitú časť nákladov.

Ivana Holanová (33)

S manželom sme žili spolu v jednej domácnosti asi tri roky pred svadbou. Už vtedy sme si podelili, kto čo bude platiť. Teraz už manžel si vzal na starosti nájom, auto, svoj telefón a všetky poistky na byt a nás oboch. Ja som si vzala na starosť stravu, drogériu a svoj telefónny účet. Dnes, keď som na rodičovskej dovolenke, platí všetko manžel, ale keď nastúpim opäť do práce, vrátime sa k starému zaužívanému modelu.

Silvia Mečková (28)

Momentálne som tehotná a žijem s priateľom v jeho byte a musím priznať, že financie sú kameňom úrazu v našom vzťahu. Priateľ nedávno kupoval byt, chcela som, aby sme boli obaja na liste vlastníctva s tým, že mu dám časť peňazí a hypotéku budeme splácať spoločne. Nesúhlasil. Takže momentálne máme financie rozdelené takto: On platí nájomné za byt a hypotéku, svoj telefón, internet, poistky a obedy v práci. Ja platím všetku stravu, drogériu, lieky, svoj telefón, poistky, nakupujem do domácnosti (obrusy, posteľnú bielizeň, stolík do obývačky, záclony, riad…). Priznávam, nepáči sa mi to, najmä keď mi teraz priateľ zahlásil, že sa musím skladať aj na benzín do auta, keďže sa v ňom vozím aj ja. Keď sme boli minule v reštaurácii na večeru, nezabudol si vypýtať polovicu, ktorú za mňa zaplatil.

Lubica Roziaková (37)

My máme s manželom spoločnú kasu odkedy spolu bývame. Neexistuje moje alebo tvoje. Všetky peniaze, ktoré prídu do domácnosti rozdelíme, poplatíme šeky, odložíme do obálky na stravu (to už vieme, koľko približne „prejeme“ za mesiac) a zvyšok, čo ostane, odložíme. A, samozrejme, každý si vezmeme 50 eur na vlastné výdavky (kozmetika, noviny, darček a podobne). Neviem si predstaviť, že by som si mala pýtať od manžela peniaze na 10 dkg šunky a dva rožky, alebo aby som mu ja vydeľovala peniaze na pivo.

debata chyba

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...