Letný tábor je dovolenka pre deti

Psychológ Pavel Rataj potvrdzuje, že leto je pre rodičov naozaj náročné.

27.07.2013 17:10
letný tábor, prázdniny, voľný čas Foto:
V letnom tábore sú deti ako na dovolenke.
debata (1)

„Dokonca aj pre tých, ktorí majú nablízku svojich rodičov alebo ďalších členov rodiny, ochotných na deti dohliadnuť.“

Podľa neho rodičov trápi nielen to, čo deti robia, keď sú samy – či si neublížia, totálne nezdivočejú, nebezpečne nezlenivejú, či jedia aj niečo rozumné a pijú dostatok tekutín… Cez letné prázdniny sa v porovnaní so zvyškom roka oveľa intenzívnejšie sužujú tým, že na deti nemajú dostatok času.

„Kvalitne strávený čas s deťmi je pre duševný vývoj a výchovu veľmi dôležitý, ale ako rodičia zabúdame na jedno: Pokiaľ dieťa už nie je batoľa, nepotrebuje byť s rodičom dvadsaťštyri hodín denne. Naopak, potrebuje aj svojich rovesníkov, kamarátov, s ktorými možno vyvedie nejakú hlúposť, ale aj to patrí k detstvu a dozrievaniu. A hlavne potrebuje veľa inšpiratívnych podnetov, v rámci ktorých sa zabaví, možno aj niečo naučí a zistí, čo ho baví a čo nie,“ konštatuje psychológ.

V tomto svetle vyzerá letný detský tábor ako naozaj dobré riešenie pre všetkých zainteresovaných. Deti sú ako na dovolenke a pre rodičov je to oddych. Stačí vybrať ten správne zameraný a okrem záruky vyváženej stravy bude postarané o zábavu i vzdelanie pre najmenších až po tínedžerov.

Cesta okolo sveta

Svet plný hier, ale aj cestovanie v čase a priestore čaká na deti od 8 do 15 rokov v pobytovom tábore Cesta okolo sveta v Jasnej. Táborníci navštívia exotické kúty zemegule, vyskúšajú si život kmeňa v pralese, pochutnajú si na francúzskej či talianskej kuchyni, vykúpu sa v neznámych (rodičia pokoj, neznáme neznamená nebezpečné) vodách, zostúpia hlboko do podzemia Demänovskej jaskyne a na úpätí vrchu zvaného Chopok budú pozorovať svet živočíchov. A aby dobrodružstvu nič nechýbalo, na ceste okolo sveta sa zastavia aj vo westernovom mestečku. Domov odtiaľ prinesú recept na pravú mexickú tortillu a tí šťastnejší možno aj trblietavú smietku zlata, ktorú vlastnoručne vyryžujú.
Kde: Hotel Liptov, Demänovská dolina
Za koľko: od 165 € / 8 dní
Viac info: ckslniecko.sk

Vitaj, stredovek

Rytierska česť, hrdosť a odvaha sa budú vyznávať v netradičnom detskom tábore Fortlandia pod Ľubovnianskym hradom. Má naozaj výnimočnú atmosféru, okorenenú dobrodružstvom s chuťou stredoveku. Chýbať nebude erdžanie koní, tajomstvo starého hradu, škola šermu, streľba z luku i kuše a výpravy vo dne aj v noci. Všetko v historickom šate a takmer v originálnych podmienkach. A spomenuli sme, že sa býva v dobových historických stanoch? Majú drevenú podlahu, sú priestranné a spí sa na truhlici s matracom, ktorá zároveň slúži ako skriňa.
Kde: v Starej Ľubovni, na lúke pod hradom
Za koľko: od 157 € / 9 dní
Viac info: fortlandia.sk

Utajené učenie

Aj pre tie najmenšie deti, ktoré by mimo domu nespali za nič na svete, a všetko, čo potrebujú, je hrať sa a popri tom nasávať všemožné vedomosti a informácie, je určený denný jazykový tábor WattsEnglish. Od rána do večera sa deti vo veku od 7 do 9 rokov budú baviť, tancovať, tvoriť a zároveň sa najprirodzenejším spôsobom na svete budú učiť angličtinu. „Vedúcimi“ sú tu totiž slovenskí animátori spolu so špeciálne vyškolenými lektormi, ktorých rodným jazykom je práve angličtina. Unikátna metóda výučby WattsEnglish je koncipovaná tak, aby sa deti nemuseli drilovať, memorovať, ale hravým spôsobom sa naučili správne poskladať vety, pochopili štruktúru jazyka, chápali zmysel celých fráz a navyše si cudziu reč dobre „napočúvali“, takže potom budú „spíkovať“ so správnym prízvukom.

Už po pár dňoch v tábore sa deti naučia prirodzene prepínať z jedného jazyka do druhého, aj reagovať v cudzej reči bez strachu či stresu, že niečo nevedia alebo nepovedia správne. A navyše získajú nových kamarátov a kopec zážitkov.
Kde: jazyková škola WattsEnglish, Bratislava
Za koľko: od 119 € / 5 dní
Viac info: wattsenglish.sk

Jednotky a nuly

Ak je vaša ratolesť doma odmala výsadným správcom počítačovej siete, smartfónov a ďalších technických vymožeností, správnym letným táborom bude LSTME – letné sústredenie talentovanej mládeže v elektronike. Je to kemp pre technicky zdatné deti od 12 do 18 rokov, v ktorom sa naučia niečo nové z oblasti programovania, tvorby webstránok, robotiky či tvorby filmov. Hoci deti tu budú programovo „čučať do kompu“, čas strávený pred monitorom bude predsa len obmedzený a popretkávaný nielen workshopmi, prednáškami a praktickými cvičeniami, ale aj klasickými táborovými aktivitami. Vatra chýbať nebude!
Kde: neďaleko od Trenčína, chata Kubrica
Za koľko: 190 € / 14 dní
Viac info: lstme.sk

Vševedkovia a budúci géniovia

Prečo je more slané? Prečo netopiere lietajú v noci? Ako veci vznikli, kto ich vymyslel a ako fungujú? Na vedeckú výpravu do stredu Zeme po stopách da Vinciho, Einsteina, Darwina a ďalších velikánov sa môžu deti od prírody vedecky založené vybrať do Summer Academic Campe. Účastníci vo veku 6 – 10 rokov získajú členstvo vo vedeckej akadémii Vševedko a podľa vlastnej chuti sa budú zapájať do aktivít klubu archeológie, pokusu a experimentu, klubu medicíny, strojov a modernej techniky, biológie a botaniky alebo astronómie. K tomu nefalšovaná táborová zábava a nenásilné vzdelávanie v cudzom jazyku so zahraničným lektorom. Ale pozor, keď sa „malí kockáči“ vrátia po týždni domov, budú neznesiteľne múdri.
Kde: neďaleko Púchova (aj možnosť denného tábora)
Za koľko: od 179 € / pobyt
Viac info: taborypredeti.sk

Semmering celý rok živý

Malebný horský priesmyk v regióne viedenských Álp už dávno nie je iba symbolom zimnej lyžovačky. V lete sa tu deti zo Slovenska môžu zúčastniť jazykového alebo jazdeckého tábora. Personál hotela je zo Slovenska, takže jazyková bariéra a nepríjemnosti s cudzokrajnou stravou sú vylúčené. Animátori a lektori sú však príjemná medzinárodná partia. Nezabudnuteľné prázdniny pod alpskými štítmi budú cez deň prešpikované športovými aktivitami a vzdelávaním, večer zas nebudú chýbať súťaže, diskotéky a táborák.
Kde: hotel Haus Semmering***
Za koľko: od 205 € / 7 dní, (jazdecký tábor 525 € / 10 dní)
Viac info: detrac.sk

Deti a tichí blázni

Aj keď deti a ticho nejdú veľmi dokopy, predsa len sa našli zanietení odvážlivci, ktorí si trúfajú naučiť malých i trochu väčších chytať ryby. Letná škola rybolovu na Ranči na Striebornom jazere, kde sa dajú uloviť päťkilové jesetery, desaťkilové kapry i svižné pstruhy, zahŕňa odborné prednášky o chytaní rýb, praktický nácvik, večer nebude chýbať grilovačka úlovkov. Keby sa náhodou na háčik nič nechytilo, nič to, strava vo westernovom grile to istí. Na ranči sú tiež kone, kravy, pštrosy, obrovské bezpečné drevené ihrisko a na dohodenie kameňom je akvapark Galandia s termálnou vodou.
Kde: Ranč na Striebornom jazere, Galanta
Za koľko: 174 € / 7 dní
Viac info: rancgalanta.sk

Ďalšie dobré adresy

moonlightcamp.sk
www.bombovo.sk
www.azad.sk
www.cevarm.sk
www.tralaland.sk

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #deti #prázniny #tábor

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...