Vymeňte pasívnu zábavu za spoločenské hry

Trávia vaše deti svoj voľný čas pred televízorom alebo za počítačom? Radšej pozor.

26.07.2013 10:30
spoločenské hry Foto:
Uprednostnite spoločenské hry pred televízorom.
debata

Odborníci radia – vymeňte aspoň počas letných prázdnin pasívnu zábavu za spoločenské hry, akou je napríklad domino. Podľa detských psychológov totiž práve polozabudnuté spoločenské hry majú na deti nezanedbateľný vplyv: „Stolové hry deťom pomáhajú rozvíjať užitočné zručnosti a schopnosti ako napríklad pamäť a pozornosť, logické myslenie, matematické predstavy, ale aj priestorovú orientáciu, schopnosť plánovať, slovnú zásobu či vyjadrovanie a tvorivosť,“ tvrdí detská psychologička Monika Gregussová. Vyberte teda spoločenské hry zo skríň a doprajte si trochu spoločnej rodinnej zábavy.

Kým šport je často závislý od počasia, so stolovými hrami možno rátať kedykoľvek. Navyše, spoločenské hry, ako už ich názov napovedá, pomáhajú osvojiť si i sociálne zručnosti. „Spoločenská hra okrem toho, že je priestorom na spoločné trávenie voľného času s blízkymi alebo kamarátmi, poskytuje aj možnosť sebarealizácie, čas sa porozprávať, zasmiať sa, prináša radosť zo zdieľania spoločnej činnosti a tak prispieva k rozvoju vzťahov,“ pokračuje ďalej psychologička. „Deti sa pri nej učia aj ďalšie dôležité zručnosti – ako zvládnuť prehru a nevzdať sa, ako využiť svoje zdroje čo najlepšie na dosiahnutie cieľa, ale aj ako vedieť aktívne vyplniť svoj vyplniť svoj voľný čas,“ uzatvára Monika Gregussová.

Pozeranie televízie je totiž podľa nej na rozdiel od spoločenských hier len pasívnou zábavou, ktorú dieťa iba sleduje, absorbuje, ale nemá možnosť do nej vstupovať, ovplyvňovať ju a meniť.„Hoci počítačové hry tiež umožňujú aj aktívne zapojenie samotného dieťaťa a niektoré sú navrhované tak, aby prispievali aj k rozvoju zručností, hrozí pri nich vznik závislosti od hrania. Okrem toho im na rozdiel od spoločenských hier chýba práve ten spoločenský rozmer,“ dodáva psychologička.

Napríklad domino patrí k najstarším spoločenským hrám na svete. O tom, ako presne hra domino vznikla, sa do dnešných dní nezachovali žiadne záznamy. Predpokladá sa však, že sa vyvinula z obyčajnej hracej kocky, ktorá pochádzala z Indie a potom sa šírila do sveta na západ cez Perziu až do Európy a na východ do Číny. Práve v ázijskej krajine sa objavujú prvé zmienky a nálezy o domine. Hra s malými doštičkami s bodkami vznikla podľa legendy niekedy v treťom storočí, keď žil na dvore čínskeho cisára múdry poradca Hung Ming, ktorý túto hru vymyslel pre stráže cisárskej armády, aby nezaspali na nočnej hliadke. Preto sa aj bodom na hracej kocke hovorí oči. V Číne sa domino nazývalo Keat pai a predstavuje celú rodinu hier, ktoré majú spoločný herný materiál – súbor dominových kameňov. Dominové kamene (kocky) majú na sebe kombináciu dvoch čísel alebo iných symbolov a sú vzdialenými príbuznými kariet (vznikli z čínskych dominových kariet). V Európe sa o hre dozvedáme zhruba od roku 1 600. Prvý s touto hrou prišli Taliani v 17. storočí a neskôr Francúzi. Ako francúzski vojaci postupovali Európou, vzali si z domova i hru, ktorú radi hrali – domino. A tým sa konečne dostalo aj do našich krajín.

debata chyba

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...