Ako riešiť problém v detskom tábore

Dieťa v detskom tábore je mimo dosahu rodičov a tak je normálne, že sa o neho rodič bojí. Najmä, ak nevie, ako jeho potomok bude takúto situáciu zvládať.

19.07.2013 15:30
Denný detský tábor vaše dieťa nielen zabaví Foto:
Detský tábor nemusí byť len miestom zábavy, občas nechýbajú ani konflikty.
debata

Predstavte si, že dáte dieťa do detského tábora. O pár dní vám v noci zdesene volá, že vedúci sa opili a oni ich nevedia nájsť. Alebo naopak, váš syn či dcéra si od prvého dňa nevedia na nové prostredie bez rodičov zvyknúť a takmer celý pobyt preplačú. Čo s tým?

Utekať a zisťovať situáciu? Zobrať dieťa do auta a odviesť ho domov? Nuž, ťažká situácia, najmä, ak nie ste na mieste a neviete, čo sa deje. Kedysi to mali s nami naše mamy jednoduchšie. Nemali kam deti dať a tak jedinou možnosťou ako vykryť 2 mesiace prázdnin bolo poslať ich k starým rodičom alebo do detského (vtedy pionierskeho) tábora.

Ak aj deťom bolo v tábore smutno, jediná možnosť (keďže mobily neexistovali) ako to dať rodičom vedieť bolo, napísať im list. A kým ho ony dostali dieťa už bolo doma. Dnes je to jednoduchšie. Dieťa zavolá, že je tam hrozne a už to nevydrží ani minútu a rodičia sadnú do auta a utekajú preň. Či je to správne alebo nie, je veľmi otázne.

Čo robiť, ak vám dieťa volá z detského tábora a žiada, aby ste prišli, prípadne je rozrušené zo vzniknutej situácie:

  1. V prvom rade treba dieťa upokojiť, nech sa už stalo čokoľvek. Vystrašiť ho ešte viac vetami typu „Chúďatko moje, čo ti to tam porobili“ alebo " Bože môj, žiješ?" nie je veľmi osožné. Skôr ho skúste slovne upokojiť, s tým, že nech sa stalo čokoľvek, situáciu mu pomôžete vyriešiť.
  2. Tento bod nadväzuje na bod prvý. Po upokojení treba s dieťaťom komunikovať, aby vám vedelo čo najpresnejšie popísať, čo sa stalo.
  3. Ak to situácia vyžaduje, zavolajte vedúcej tábora resp. komukoľvek z vedúcich, na koho máte číslo pre prípad núdze. Pred odchodom dieťaťa do tábora treba vždy trvať, aby vám usporiadateľ dal kontakt na kompetentnú osobu v tábore, prípadne si ich vypýtajte na mieste od každého z vedúcich. Nikdy totiž neviete, či ich nebudete potrebovať.
  4. V prípade, že sa nikomu nedovoláte, zavolajte miestnu políciu, aby situáciu preverili. Ak sa potvrdí, že cestovná kancelária pochybila, podajte sťažnosť alebo riešte situáciu prostredníctvom polície.

Predtým, ako dieťa vyšlete do tábora:

  1. Zistite si, či váš potomok má o takúto aktivitu záujem.
  2. Neposielajte tam dieťa, ktoré bez vás nevydrží ani hodinu a deň u starej mamy preplače. Detský tábor by bol preň veľkým trápením.
  3. Vyberajte si len osvedčené organizácie, ktoré majú kvalitný pedagogický dozor a nespoliehajú sa len na študentov častokrát iba o pár rokov starších ako ich zverenci.
  4. Od organizátora žiadajte čo najviac kontaktov na vedúcich.
  5. Vyberajte detský tábor podľa záujmov dieťaťa.
debata chyba

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...