Dovolenka bez detí. Áno či nie?

Krik a hádky medzi súrodencami, večné naháňanie do škôlky či školy alebo behanie po byte s plienkami, fľaškami a kopou špinavej bielizne.

16.07.2013 10:00
dieťa - dovolenka - pláž Foto:
Vziať či nebrat dieťa na dovolenku? To je otázka.
debata

Tak vyzerá bežná realita rodičov. Nuž, a ktorý z nich by si nechcel aspoň na malú chvíľku dopriať zaslúžený oddych?

A vtedy prichádza na rad otázka či dovolenkovať s deťmi alebo bez nich. Niektorí rodičia tvrdia, že deti sú súčasťou ich života, chcú si ich užiť a dovolenka bez detí by nebola to „pravé orechové“. Iní naopak oponujú, že i manželstvo treba utužovať a i rodičia potrebujú načerpať stratenú energiu a dovolenka s deťmi určite nie je oddychom. Navyše, ak majú ochotných starých rodičov, ktorí deti rady postrážia, prečo to nevyužiť…

Zaujímalo nás, ako ste na tom vy. Chodíte na dovolenky bez detí alebo si takýto oddych ani neviete predstaviť?

Vladimír Jamriška (37), synovia Janko a Miško
Dovolenkujeme najčastejšie pri mori a neviem si vôbec predstaviť, že by tam neboli deti s nami. Vždy sa tam tešia a my s nimi. Samozrejme, deti sú ešte malé a preto to pre nás s manželkou nie je vôbec žiadny oddych. A preto si dva krát v roku doprajeme wellness predĺžený víkend. Deti sú zatiaľ u jedných alebo druhých starých rodičov a užívajú si bez nás. Dokonca sa domov vracajú s množstvom zážitkov lebo babka vypeká dobroty a dedko s nimi chodí do lesa či v lete na kúpalisko a v zime sánkovať.

Henrieta Pišteková (33), dcéra Tamarka
Na svoje dieťa som sa veľmi tešila. Keďže prišla na svet keď som mala po tridsiatke, stihli sme zatiaľ s manželom pochodiť kus sveta a dovolenkovať dosýta. A teraz si užívame každú chvíľočku s našou dcérou. Preto je pre mňa nepredstaviteľné, nechať ju strážiť u mojich či manželových rodičov. Takže na i keď je naša dcéra ešte maličká, na dovolenku pôjde s nami. Veď je súčasťou nášho života.

Alena Mikulová (37), syn Marek, dcéra Natália
Keď mala Natálka 9 mesiacov, manžel získal za projekt, ktorý dokončil v rekordnom predstihu dovolenku na Maurícius. Nechcel však ísť sám a tak sme sa rozhodovali či pôjdem i ja. Bolo nám ľúto odmietnuť taký lukratívnu príležitosť, lebo pravdepodobne by sme sa na tento ostrov nikdy nedostali. A tak sme sa rozhodli, že Marek i Natálka pôjdu k mojim rodičom a my s manželom si doprajeme luxusnú dovolenku, ktorá nás nebude stáť ani cent. Samozrejme, bolo mi chvíľami za deťmi smutno, ale poviem pravdu, po náročnom pôrode som si aspoň oddýchla a načerpala nové sily. Deti ti zvládli úžasne a takmer vôbec za nami neplakali. Toto však bola jediná dovolenka, ktorú sme absolvovali bez detí. Na všetky ostatné chodíme spolu celá rodina.

debata chyba

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....