Po stresovom období zrazu dovolenka? Len žiadnu paniku...!

Stres je pre nás už tak prirodzený, že v prípade jeho „straty“ si niekedy musíme zvykať na chýbajúci kolotoč napätí a upokojovania.

12.07.2013 08:00
dovolenka Foto:
Zabudnite na stres, užívajte si voľno.
debata

Môže to miasť – prepadneme pocitom viny a nedokážeme si vychutnať chvíle pohody.

Vzlietnuť nad problémy a užívať si!

„Našťastie“ pracovný stres strieda pri prípravách na dovolenku nervozita spojená s balením, vybavovaním, chystaním celej rodiny a množstvom vecí, ktoré súvisia s vycestovaním za oddychom. Až postupne prichádza ten slastný pocit a úľava, že nemusíme už nič vážne a zodpovedné riešiť, len šťastne doletieť na miesto vysnívanej dovolenky, užiť si ju a nabití energiou sa vrátiť domov. Pokiaľ nemáte fóbie z lietania, nie ste odkázaní na lieky, netrápia vás nejaké detské či dovolenkové ochorenia, neotravuje vás manžel – pozor, aby ste sa príliš nenudili a nezbláznili sa z tej neskutočnej eufórie…!

Cítite sa skvelo? Nebráňte sa tomu!

Uvedomte si, že tých okamžikov šťastia nemáte v živote veľa! Či už je to v tom, že si neviete užívať a vážiť si hodnoty, ktoré máte, alebo s vami skutočne osud máva – to nie je v tomto kontexte až také podstatné. Dôležité je, na aký level ste nastavení, čo je vám prirodzené, na čo ste zvyknutí a od toho sa odvíja aj schopnosť posúdiť vzniknuté zmeny, spracovať ich a vedieť sa s nimi stotožniť. Tak v pozitívnom, ako i negatívnom zmysle. Triezvo zhodnotiť situáciu pomáha v každej životnej skúške a môže ňou byť aj adaptácia na evidentne príjemné podmienky. Byť zvyknutí na stres a vyhnúť sa náhlemu kolapsu nie je síce na škodu, ale mali by ste pripustiť, že to nemusí byť pravidlo a že máte plné právo cítiť sa skvelo (a nie iba krátkodobo!), nedržať v hlave iba problémy!

Nalaďte sa na život bez stresu!

Keď sa vám konečne podarilo dostať do rovnováhy, cítite sa šťastne, veci vidíte s nadhľadom, máte v duši upratané – pokúste sa udržať v tomto rozpoložení. Nepripisujte to iba tomu, že ste na vydarenej dovolenke a už vôbec nerozmýšľajte tak, že tieto čriepky radosti majú ostať spojené len s ňou. Naopak, využite to, poriadne poprehadzujte hodnoty a keď vám čistá myseľ káže urobiť aj zmysluplnejšie a dlhodobejšie zmeny v živote – neváhajte a urobte ich. Cíťte sa skvelo stále, nie iba na dovolenke!

debata chyba

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...