Závislosť od sladkého vzniká ľahko

Dominantná chuť, ktorú dieťa po narodení uprednostňuje a vyhľadáva, je sladká.

14.06.2013 14:30
debata
Deti sladkosti milujú.
sladke Deti sladkosti milujú.

Áno sladké, nie kyslé

Upozornil na to odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský vo svojej knihe Návod na prežitie pre bejby. Dodal, že najväčšou pochúťkou pre malé dieťa je materské mlieko obsahujúce veľa mliečneho cukru a opozitom, čiže chuťou, ktorá je preňho najodpornejšia, bude citrón či grapefruit. Čiže extrémne kyslá alebo horká chuť.

Najľahšia vec

„Urobiť z dieťaťa celoživotného závisláka od cukru a sladkostí je tá najľahšia vec na svete – to dokáže hocikto,“ tvrdí ďalej Bukovský. Začína sa to cumlíkom namáčaným do medu, ktorý pre detské zúbky znamená hotovú katastrofu, pokračuje čokoládou na meniny, čižmami plnými čokolády na Mikuláša, obrovskou tortou na narodeniny, bonboniérou za vysvedčenie, buchtami starej mamy na návšteve na prázdninách a v dospelosti sa to končí tyčinkami, keď je človeku smutno alebo sa nudí…

Čo to znamená?

„Nie, neznamená to, že máte dieťaťu zakázať akékoľvek cukríky, čokolády a koláče a nútiť ho po každom umytí zubov 20-krát zopakovať zaklínadlo "cukor je biely jed“," hovorí Bukovský. Zároveň však upozorňuje na fakt, že ak bude dieťa neustále obklopené cukrom vo všetkých jeho rafinovane neodolateľných podobách, chuťové poháriky získajú nadvládu nad detskými rukami. „O malú chvíľu na to sa z toho zblázni aj sérotonín v mozgu – a problém je na svete,“ upozornil lekár.

debata chyba

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...