Ako (ne)vychovať z dieťaťa egocentrického človeka

Ktorá mama by nechcela svoje dieťa vychovať čo najlepšie.

11.06.2013 17:30
dieťa, výchova, rodina, komunikácia Foto:
Dieťa nemá mať všetko hneď , na niektoré veci musí počkať.
debata (4)

Bohužiaľ, zo samej lásky, dokážu matky pokriviť charakter dieťaťa tak, že spôsobia celoživotné nenapraviteľné ško­dy.

Momentálne „fičí“ medzi rodičmi akýsi americký trend, dovoliť dieťaťu všetko o čo si požiada len preto, aby sme dieťa nechali slobodne sa vyvíjať a nezabili v ňom napríklad géniusa, ktorý objaví nový liek či v desiatich rokoch vytvorí supermodernú sociálnu sieť. A tak rodičia v dobrej viere, že raz z ich dieťaťa bude génius, dovolia mu vyvíjať sa podľa jeho predstáv. Dieťa už od narodenia nedostáva žiadne hranice, nemá režim, ktorý pre svoj život potrebuje a rodič mu vyhovie v akejkoľvek jeho požiadavke. Len preto, aby bolo dieťa spokojné a neplakalo.

A tak sa už do materských škôl dostávajú deti neakceptujúce žiadnu autoritu, nevedia trpezlivo počkať, kým na ne príde rad, neustále si presadzujú svoju vôľu, nevedia sa podeliť o hračku. Na pieskovisku vás už ani neprekvapí, že niekoho udrie lopatkou po hlave malý Peťko a jeho mama namiesto toho, aby rázne zakročila, spraví „nonono Peťko“ a vzápätí Peťko tresne celou silou vedierkom po hlave vašej Katky. Mamina sa prihlúplo usmeje alebo sa tvári, že to nevidela a vy radšej v záujme bezpečnosti odkráčate so svojim krpcom domov.

Ak nie ste vyznávači „amerického školského násilia“, keď rozmaznaný tínedžer vystrieľa polovicu školy a zo svojho dieťaťa rozhodne nechcete vychovať podobného „týpka“, začnite dieťa vychovávať od narodenia. Presne tak, ako to robili naše mamy a staré mamy, v zásade hesla „Ohýbaj ma mamko…“, ale veď to určite poznáte.

Ako na to?

1. Dieťa od útleho veku potrebuje režim. Doprajte mu ho a dávajte ho spať v pravidelných intervaloch. Rovnako postupujte aj v prípade kŕmenia. Je možno fajn, ak dieťa dojčíte na požiadanie, ale nezabúdajte pritom na dva dôležité fakty. Tráviace orgány dieťatka si tiež potrebujú oddýchnuť a noc je na to najlepší čas. Za druhé, vyspaná mama (a samozrejme aj dieťa), ktorá sa dokáže plnohodnotne starať o dieťa je oveľa viac ako mátoha, ktorá ešte o štvrtej poobede behá v nočnej košeli a dojčí na požiadanie každých dvadsať minút.
2. Naučte dieťa, že nie všetko má hneď a na niektoré veci treba i počkať. Napríklad keď telefonujete, musí vydržať, rovnako ako keď platíte v obchode.
3. Nechajte ho hrať sa osamote a nevymýšľajte mu program na každú minútu dňa.
4. Raňajky, obed a večera sa zásadne jedia za stolom a nie za pochodu po obývačke či pri hre.
5. Majte zásady, ktoré dieťa nesmie prekročiť. Hrabanie sa v odpadkovom koši, hádzanie sa o zem v obchode s hračkami či bitie iných detí by sa mali riešiť radikálne. Napríklad i tým, že ukončíte hru na pieskovisku, ak sa dieťa nevie správať a odvediete ho domov. V ten deň už na ihrisko nepôjde.
6. Naučte deti slušnosti. Pozdraviť a odzdraviť by mal byť základ, ktorý sa preň stane samozrejmosťou.

4 debata chyba

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...