Malého tyrana si môžete doma vychovať i vy

Výchova detí nie je jednoduchá záležitosť, to potvrdí každý rodič. Samozrejme, všetci by sme chceli mať slušne vychované deti, ktoré sa budú správať asertívne. Dokázať to však nie je také ľahké.

03.06.2013 12:30
dieťa - zúrivosť - strach - nervovanie Foto:
Dieťa musí poznať aj autority a prvú, ktorú spozná má byť tá rodičovská.
debata

Známa psychologička a terapeutka Jiřina Prekopová vo svojej knihe Malý tyran uviedla príbeh rodiny, ktorej dieťa nechcelo jesť. Rodičia v snahe nakŕmiť svoje dieťa robili všetko preto, aby niečo zjedlo. Dieťa to však vycítilo a začalo si klásť podmienky, za akých dá niečo do úst. Postupne pridávalo svoje požiadavky.

Absurdná situácia vyvrcholila po čase tým, že otec stál v záhrade na rebríku s dáždnikom v ruke a kŕmil dieťa, matka musela sedieť v nočnej košeli na stoličke a upratovačka, ktorá k nim chodila mala za povinnosť vyliezť na skriňu a vydržať tam kým dieťa nedoje. Takéhoto teroristu si dokázali vypestovať rodičia sami.

Moderná výchova nám dáva nezvládnuteľné deti

Dnes sa čoraz častejšie praktizuje výchova- nevýchova. Aby dieťa náhodou nemalo narušený vývin dokážeme ho hodiny nosiť na rukách a pohojdávať v jednom smere (božechráň, otočiť sa do opačného), celé dni ho nosíme v šatke alebo baby vaku, aby náhodou neutrpelo citovú ujmu (lebo veď aj ženy v Afrike takto nosia svoje deti), dojčíme tak dlho, ako to ide, najlepšie do troch a viac rokov (je to vraj dôležité pre väzbu s matkou a dieťa sa tak upokojí aj zasýti). Nikdy na dieťa neskríkneme, necapneme mu po rúčke, keď sa hrabe v špinavom smetiaku, rázne nezakročíme, keď bije iné dieťa. Namiesto toho trpezlivo vysvetľujeme. Desaťkrát alebo stokrát, veď to raz predsa pochopí. A tam robia rodičia chybu.

Zásady ako si nespraviť s dieťaťa vlastného šéfa:

  1. Ešte v tehotenstve si prečítajte literatúru zaoberajúcu sa vývinovou psychológiou prípadne knihy od Jiřiny Prekopovej Malý tyran, Ako byť dobrým rodičom či knihu Dosť dobrí rodičia. Tieto informácie vám pri výchove dieťaťa veľmi pomôžu.
  2. Dajte deťom hranice. Už i malý človiečik vie s rodičom pekne „kývať“. Ak váš poklad nechce jesť, nevarte mu ďalšie a ďalšie jedlá, len aby niečo zjedol. Naopak, tú istú potravinu mu podajte o hodinu. Nerozmýšľajte nad tým, z akej misky jedlo predtým keď všetko spapalo, lebo váš potomok veľmi rýchlo zisti ako „na vás“ a o chvíľu bude jesť len zo zelenej misky, s oranžovou lyžičkou a vy budete musieť mať na sebe ten istý sveter a kŕmiť ho iba pri televízore.
  3. Pre dieťa nemáme byť kamaráti alebo rovnocenní partneri, ako sa častokrát teraz odporúča. Chyba! Dieťa musí poznať aj autority a prvú, ktorú spozná má byť tá rodičovská. Rodič je ten, kto má určovať dieťaťu mantinely, za ktoré sa jednoducho nesmie prekročiť. Tým si buduje rodič prirodzený rešpekt, dieťa získava istotu v rodiča a k tomu ako bonus dostane i to, že v škole, škôlke a neskôr v práci bude vedieť rešpektovať nadriadených (učiteľov, šéfa atd.).
debata chyba

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....