Nie a nie zbaviť sa cumlíka?

Za normálne sa považuje, ak dieťa samé odhodí cumlík medzi druhým a štvrtým rokom.

30.05.2013 16:00
cumel
Štvorročné dieťa by už cumlík cumľať nemalo.
debata (1)

Problém to začne byť vtedy, ak dieťa túto hranicu prešvihne a ďalej si ho žiada. Lekár MUDr. Igor Bukovský vo svojej knižke Návod na prežitie pre bejby poskytol pár rád, ako mu pomôcť zabudnúť naň. Upozornil na to, že jediný vážny dôvod, prečo by mal rodič dieťaťu cumlík odobrať, je riziko deformácie chrupu a poruchy vývinu reči.

Tri Bukovského tipy, ktoré zaručene fungujú:

Technika vyrušenia a náhrady

Vo chvíli, keď sa dieťa natiahne za svojim cumľom, vyrušte ho aktívnou výzvou typu „Poďme sa hrať“ a zapojte ho do novej aktivity, pri ktorej by malo zabudnúť na to, čo si chcelo strčiť do úst.

Vykúpenie

Medzi deťmi a obchodníkmi s hračkami je veľmi obľúbené. Bukovský radí: Vezmite malého do obchodu s hračkami, nechajte ho, nech si nejakú vyberie, a potom sa s ním dohodnite, že ju kúpite, ale vždy, keď sa bude chcieť s tou hračkou hrať, musí odložiť cumlík. „Buďte trpezliví, ale najmä dôslední a uvidíte, že nebude trvať dlho a kamarát cumlík zmizne z vášho života,“ odporúča lekár.

Strata

Je to síce radikálne a nepopulárne riešenie, ale ak budete vedieť dieťa zakaždým, keď sa začne domáhať svojho tíšidla, zapojiť do zaujímavej aktivity a budete sa mu venovať, zabudne v tej chvíli na svoj dudel a ak vydržíte – postupne naň zabudne úplne. O tom je Bukovský presvedčený. „Ak aj pôjdete touto cestou, buďte síce dôslední, ale najmä láskaví rodičia.“

1 debata chyba

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...