Pár tipov, ako možno malé deti chrániť pred dusičnanmi v jarnej a rýchlenej zelenine, má odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.
Radí:
Uprednostnite zeleninu z bezpečných zdrojov (neprehnojené pôdy).
Používajte zeleninu z poobedňajšieho zberu (pokojne sa na trhovisku opýtajte, kedy bola zberaná).
Ak použijete rýchlenú zeleninu, zistite si, či bola pestovaná v skleníku alebo fóliovníku (toto je dôležité: väčšie riziko predstavuje zelenina z fóliovníka, pretože slnečné žiarenie, ktoré v zelenine obsah dusíkatých látok znižuje, neprechádza fóliou – sklom skleníka čiastočne áno).
Z rýchlenej zeleniny nepripravujte pre dieťa šťavy.
Tepelná úprava neničí dusičnany, naopak – stratou vody zo zeleniny obsah dusičnanov v nej stúpne.
Z koreňovej zeleniny používajte len obalovú časť, pretože najviac dusičnanov sa hromadí v dužine pri vrchole koreňa (napríklad v mrkve vnútorný valec pri listovej časti). Tieto časti zeleniny by deti vôbec nemali dostávať.
V prípade nesprávneho pestovania zeleniny môže najviac dusičnanov obsahovať mrkva, reďkovka, špenát, petržlen, kaleráb, šalát, kel, ružičkový kel.
Ak vás tieto opatrenia nepresvedčia a jarná zelenina vás stále straší, máte šancu použiť mrazenú alebo divú zeleninu. Dieťa však rozhodne potrebuje zeleninu každý deň.