Dusičnany v zelenine? Dieťa pred nimi chráňte!

Pre dospelého človeka nebezpečné nie sú, inak to je však už v prípade malých detí. Výživoví lekár upozorňujú rodičov, aby boli radšej opatrní.

22.05.2013 10:00
Zelenina Foto:
Dieťa potrebuje zeleninu každý deň.
debata

Pár tipov, ako možno malé deti chrániť pred dusičnanmi v jarnej a rýchlenej zelenine, má odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.

Radí:

Uprednostnite zeleninu z bezpečných zdrojov (neprehnojené pôdy).

Používajte zeleninu z poobedňajšieho zberu (pokojne sa na trhovisku opýtajte, kedy bola zberaná).

Ak použijete rýchlenú zeleninu, zistite si, či bola pestovaná v skleníku alebo fóliovníku (toto je dôležité: väčšie riziko predstavuje zelenina z fóliovníka, pretože slnečné žiarenie, ktoré v zelenine obsah dusíkatých látok znižuje, neprechádza fóliou – sklom skleníka čiastočne áno).

Z rýchlenej zeleniny nepripravujte pre dieťa šťavy.

Tepelná úprava neničí dusičnany, naopak – stratou vody zo zeleniny obsah dusičnanov v nej stúpne.

Z koreňovej zeleniny používajte len obalovú časť, pretože najviac dusičnanov sa hromadí v dužine pri vrchole koreňa (napríklad v mrkve vnútorný valec pri listovej časti). Tieto časti zeleniny by deti vôbec nemali dostávať.

V prípade nesprávneho pestovania zeleniny môže najviac dusičnanov obsahovať mrkva, reďkovka, špenát, petržlen, kaleráb, šalát, kel, ružičkový kel.

Ak vás tieto opatrenia nepresvedčia a jarná zelenina vás stále straší, máte šancu použiť mrazenú alebo divú zeleninu. Dieťa však rozhodne potrebuje zeleninu každý deň.

debata chyba