Dieťaťu, ktoré matka nedojčí, hrozia rôzne choroby

Z alergologického a imunologického hľadiska nemá dojčenie dlhšie ako šesť mesiacov význam.

16.05.2013 07:00
dieťa, batoľa, plienka, plienková dermatitída Foto:
Od piateho mesiaca treba dieťaťu pridávať arteficiálnu stravu.
debata (2)

Dieťaťu to nepomôže

Potvrdil to Prof. MUDr. Peter Pružinec, hlavný odborník pre alergológiu a klinickú imunológiu. „Dojčiť dlhšie ako šesť mesiacov je zbytočné, dieťaťu to nepomôže a neskôr to už má nulový efekt.“ Odporúča to aj Slovenská pediatrická spoločnosť.

Tolerantné okno

Podstatné však je, že od piateho mesiaca treba dieťaťu do potravy pridávať arteficiálnu stravu – ovocie a zeleninu, pretože v tom období má imunitný systém tzv. tolerantné okno, kedy jednotlivé potraviny začína tolerovať.

Dojčiť sa má

V minulosti bolo isté obdobie, kedy sa dojčiť neodporúčalo. Prof. Pružinec si naň spomína, jednoznačne však vraví, že dôvody, ktoré si už nepamätá, boli „nezmysly“. „Hovorilo sa, že keď matka niečo nevhodné konzumuje, prejde to do mlieka. To bol jeden z dôvodov, prečo sa dojčiť neodporúčalo. Ale to je nezmysel. Dojčiť sa má.“ Iné je to v prípade, keď matka dojčiť nemôže. Vtedy sa buď podáva mlieko „vyzbierané“ od iných matiek, alebo existujú tzv. formuly mlieka, ktoré sa dajú zakúpiť v lekárni.

Je to ideálne

Dieťaťu, ktoré matka nedojčí, hrozia rôzne choroby. „Dojčením dostáva dieťa do seba určité faktory imunity, ktorým sa bráni. Dostáva vyváženú stravu – podiel bielkovín, cukru a jednotlivých zložiek, minerálov. Čiže je to ideálne,“ tvrdí lekár.

2 debata chyba

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...