Čo sú to poruchy učenia

Dyslexia či dysgrafia. Viete, čo znamenajú tieto slová?

01.02.2009 08:00
Čo sú to poruchy učenia Foto:
Čo sú to poruchy učenia
debata

Špecifické poruchy učenia sú:
Dyslexia (porucha čítania), dysortografia (porucha pravopisu), dysgrafia (je to neschopnosť zapamätať si a napodobniť tvary písmen), dyskalkúlia (porucha počítania).
- To, že má dieťa problém, sa začne výraznejšie prejavovať pri nástupe do školy a s pribúdajúcim učivom sa ťažkosti prehlbujú.
- Dieťa sa nevie naučiť správne čítať, nedarí sa mu počítať s prechodom cez 10 alebo zapamätať si tvary písmen. Dieťa za to nemôže, nie je hlúpe ani lenivé alebo neposlušné.
- Väčšinou sa porucha učenia potvrdí testami v druhej triede na základnej škole, prvé náznaky sa však môžu objaviť už v predškolskom veku.
- Rodič by si mal pozorne všímať, ako sa jeho dieťa vyvíja, či sa vie sústrediť, či má správnu výslovnosť, rozumie reči, rozvíja sa mu slovná zásoba, ako sa pohybuje, kreslí, stavia kocky, orientuje sa v priestore, či sa vie obliecť, či rozozná pravú a ľavú ruku…
- Pri pochybnostiach je dobré obrátiť sa na odborníkov v pedagogicko-psychologickej poradni.

Čo je dyslexia:
Dyslexia predstavuje poruchu učenia, pri ktorej dieťa nevie dobre čítať, nedokáže dobre rozlúštiť písané znaky. Ľudia, ktorí sa ľahko naučili čítať, si neuvedomujú, že čítanie je vlastne zložitý proces. Dieťa musí zrakom identifikovať písmená, uvedomiť si ich polohu v priestore, vzťahy medzi sebou, teda či stoja samostatne, alebo sú spojené s ďalšími, spájať ich so zodpovedajúcim zvukom a následne po takomto rozlúštení si priradiť vzniknutý obraz k významu slova. Pre dyslektika je ťažké zvládnuť toľko krokov odrazu a zároveň sa sústrediť na obsah čítaného. Dyslexia býva väčšinou spojená s dysortografiou, dysgrafiou alebo ich kombináciou.

Čo je dysortografia:
Dysortografia, porucha pravopisu, sa prejavuje tak, že dieťa nemá cit pre jazyk, nevie uplatňovať gramatické pravidlá. Príznaky dysgrafie sú spôsobené poruchami motoriky – písmo je často nečitateľné, neúhľadné, s častým škrtaním.

Čo pomáha
U dieťaťa je dôležité rozvíjať všetky funkcie. Rodičia by mali čítať deťom rozprávky, rozširuje to ich slovnú zásobu, rozvíja fantáziu.
Pomáha aj modelovanie, práca s papierom (trhanie, strihanie, lepenie), skladanie mozaiky, puzzle stavebnice, navliekanie korálikov, maľovanky, detské osemsmerovky, labyrinty, obrázky na zrakové rozlišovanie či cvičenia na grafomotoriku a ďalšie.

Zdroj: Zora Handzová pre Pravda Ženy
Foto: Robert Hüttner pre Pravda Ženy

debata chyba

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...