Rodinná poradňa: Učiť predškoláka písať?

Naše dieťa má od septembra nastúpiť do školy do prvej triedy...

08.07.2009 17:18
Rodinná poradňa: Učiť predškoláka písať? Foto:
Rodinná poradňa: Učiť predškoláka písať?
debata

V testoch školskej zrelosti sa ukázalo v poriadku, ale nevieme, či by sme nemali pre istotu cez prázdniny precvičovať prsty na jemnú motoriku, aby mu išlo písanie ľahšie. Alebo to máme nechať až na školu?
rodičia budúceho prváka

Precvičovaním jemnej motoriky nič nepokazíte. Existujú rôzne zošity s predkreslenými čiarami, vlnovkami, geometrickými tvarmi a inými obrázkami, ktoré majú deti dopĺňať a také predlohy si môžete vyrobiť aj sami. Pozor však na písmenká, nie je vhodné dieťa učiť písať a čítať písané písmo vopred, mohlo by sa potom nudiť a vyrušovať.

Do precvičovania dieťa netreba siliť, iba mu to ponúknuť ako novú hru, aby si nevytvorilo k písaniu odpor. Jemná motorika sa rozvíja aj strihaním, prácou s lepidlom, plastelínou, navliekaním korálikov. Môžete sa poradiť so škôlkarskou pani učiteľkou a na ich metódy nadviazať.

Jemná motorika je jednou z kľúčových schopností, ktoré sú potrebné na úspešný vstup do školy. Niektoré deti však nie sú v tejto oblasti príliš zručné, nerady kreslia a ani nútenie do cvičenia na tom nič nezmení. Nič sa nedá robiť, ak niekto píše ako kocúr, má trochu sťaženú situáciu v škole, ale to nie je neprekonateľná prekážka pre ďalšie úspešné štúdium.

Cez prázdniny môžete precvičovať aj iné veci, ktoré sa dieťaťu v škole zídu, najmä pamäť a pozornosť. Aby vedelo stručne zhrnúť dej rozprávky, zapamätať si básničku, plniť zložitejšie inštrukcie. Vhodné je vychytať posledné muchy vo výslovnosti – ak ešte nevyslovuje čisto, treba navštíviť logopéda.

Text: Eliška Kostelníková, školská psychologička, pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK

 
debata chyba

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...