Rozprávky ponúkajú deťom oporný bod

Podľa školskej psychologičky Elišky Kostelníkovej neexistuje zázračný návod, ako deti priviesť k radosti z čítania. Napriek tomu odporúča, aby deti s čítaním začali čo najskôr.

24.11.2009 10:30
Rozprávky ponúkajú deťom oporný bod Foto:
Rozprávky ponúkajú deťom oporný bod
debata

“Zásadný dôvod, prečo deti viesť k čítaniu, nie je len pozitívny vplyv kníh na detskú fantáziu, slovnú zásobu a celkovú rozhľadenosť. Isteže, to všetko knihy dokážu. A čo je ešte dôležitejšie, knihy deťom ponúkajú únik z reality. Vďaka čítaniu deti na chvíľku zabudnú na každodenný život a problémy. Pre to isté predsa čítajú knihy aj dospelí. A navyše je tento únik z reality na rozdiel od mnohých iných úplne bezpečný, dokonca obohacujúci.

Pre najmenšie deti, ktoré všetko skúmajú ústami, existujú knižky plastové a látkové. Pre batoľatá, ktoré ešte nie sú pripravené rozumieť zložitým príbehom, sú určené pekné ilustrácie doplnené krátkymi básničkami, ktoré ich zaujmú skôr rytmom ako obsahom. Neskôr sa im budú určite páčiť jednoduché príbehy o zvieratkách, ktoré robia také isté činnosti ako dieťa pozná zo svojho bežného dňa. A konečne s predškolským vekom prichádza krásne obdobie naozajstných klasických rozprávok.

Aj keď si možno mnohí ľudia myslia, že rozprávky majú najmä zábavnú funkciu, nie je to tak. Rozprávky predstavujú pre deti oporný bod na orientáciu v skutočnom svete. Svet je veľmi zložitý a pre deti často nepochopiteľný, nepredvídateľný. Rozprávky naproti tomu ponúkajú pevné zásady, na ktoré sa dieťa môže spoľahnúť: od začiatku je jasné, kto je dobrý a kto zlý; hlavný hrdina prekonáva rôzne prekážky, bojuje, nevzdáva sa; vždy sú vyzdvihované dobré vlastnosti – láskavosť, odvaha, statočnosť, štedrosť, múdrosť, humor; dobro vždy zvíťazí nad zlom.

Aj keď v skutočnom svete je to niekedy inak, dieťa by pre svoj zdravý vývin malo veriť, že dobro a láska sú tie najvyššie hodnoty – a rozprávky mu v tom pomáhajú. Takže ak si večer nájdeme čas prečítať svojim deťom rozprávku, dávame im viac, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Možno to z nich nespraví fanatických čitateľov (takých je medzi dnešnými deťmi málo, pretože majú príliš veľa iných možností, ako sa zabaviť), ale určite to v nich aj v nás zanechá príjemný pocit," uzatvára psychologička.

Text: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...